Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

'Gestolen schilderijen Kunsthal mogelijk verbrand'

Home

Redactie

In de Kunsthal wordt sporenonderzoek gedaan naar de schilderijenroof. © ANP
Update

De zeven schilderijen die in oktober vorig jaar werden gestolen uit de Kunsthal in Rotterdam, zijn mogelijk verbrand. Dat meldde de Roemeense nieuwszender Antena 3 vanochtend.

De van de diefstal verdachte drie Roemenen, die vandaag zijn voorgeleid aan de rechter-commissaris, hebben gezegd dat ze van de schilderijen afwilden, omdat 'alles uit de hand aan het lopen was' en ze de situatie niet meer aankonden. Daarbij suggereerden ze volgens verslaggevers van de zender dat ze de kunstwerken in brand hebben gestoken.

Het is onduidelijk of ze hun plan daadwerkelijk hebben uitgevoerd. Van de schilderijen, waarvan de gezamenlijke waarde op vele miljoenen wordt geschat, ontbreekt ieder spoor.

Multimiljonair
Eerder vandaag meldde Antena 3 dat de Roemeense zakenman en multimiljonair Catalin Botezatu twee van de zeven schilderijen aangeboden heeft gekregen die in oktober werden gestolen uit de Kunsthal in Rotterdam.

De drie ontkennen iedere betrokkenheid bij de diefstal. De beelden op de beveiligingscamera's van de Kunsthal, waarop ze gedrieën voorkomen, zijn afkomstig van een eerder bezoek aan het museum, in de week voorafgaand aan de inbraak, beweren ze.

De drie verdachten blijken te zijn aangehouden na een tip van de ex-vriendin van een van hen. Haar wantrouwen was gewekt door zijn grote belangstelling voor de roof en de nieuwsuitzendingen over het onderwerp. Uit beelden op zijn mobiele telefoon zou ze hebben opgemaakt dat hij daadwerkelijk bij de kunstroof betrokken was. Volgens Antena 3 zouden de drie op Facebook foto's van henzelf hebben gepost, gemaakt in Rotterdam. Daarop staan ze onder meer naast een limousine van 300.000 euro die ze hadden willen kopen.

Het hoofd van de Roemeense politie meldde gisteren dat de schilderijen in ieder geval niet meer in Roemenië zijn. De Nederlandse en Roemeense politie hebben samen op twaalf adressen huiszoeking verricht, maar dat leverde niets op.

Lees verder na de advertentie
De Roemeense modeontwerper Catalin Botezatu. © afp
Een witte vlek markeert de plek waar een van de gestolen schilderijen hing in de Kunsthal. © ANP

Deel dit artikel