Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

'Gentleman-killer' Hans van Z. vast voor poging tot doodslag buurman

Home

Van een onzer verslaggeefsters AMSTERDAM - Tien jaar lang was de nu 54-jarige Hans van Z. een vrij man, maar vorige week werd hij in Delfzijl opnieuw aangehouden, verdacht van twee pogingen tot doodslag op een buurman.

Dertig jaar geleden werd hij gearresteerd op verdenking van vier moorden. In 1969 werd de seriemoordenaar in 'het proces van de eeuw' veroordeeld tot levenslang, later omgezet in achtentwintigeneenhalf jaar. Begin 1987 kwam de 'gentleman-killer' vrij, na twintig jaar opsluiting.

Het nieuws van zijn arrestatie staat deze week in Panorama. Dat blad spoorde 'de Captain Blood van de jaren zestig' en zijn (ex)vrouw vorig jaar op 'in een uithoek van de provincie Groningen', maar praten met de pers wilde Hans van Z. niet meer. Uit het verhaal bleek waarom.

De eens zo gesoigneerde, goedgebekte 'charmeur' - nogal wat vrouwen schenen voor hem te vallen - was behoorlijk aan lager wal geraakt door chronisch geldgebrek en vooral door drankmisbruik, dat hem de afgelopen jaren ook meermalen in aanraking bracht met de politie, en leidde tot een ernstig auto-ongeluk, waardoor hij enige tijd in een rolstoel zat.

- Vervolg op pagina 3

Levenswandel brengt Van Z. in problemen VERVOLG VAN PAGINA 1

Tijdens zijn lange detentie in diverse gevangenissen zocht Hans van Z. de publiciteit maar al te vaak. Zo trouwde hij in de gevangenis met een groepsleidster van het huidige Pieter Baancentrum en daagde hij twee rechercheurs voor de rechter omdat ze beweerd hadden dat hij meer moorden had begaan. Hij zorgde ook voor Kamervragen vanwege de vermeende voorkeursbehandeling die hij in de cel genoot (hij zou er onder meer zijn eigen jenever stoken) en wegens 'te vroeg en onbegeleid' proefverlof.

Maar na zijn vrijlating zocht hij de anonimiteit die hem echter niet gegund werd omdat hij overal waar hij een nieuw bestaan wilde opbouwen herkend werd als 'die moordenaar'. Trekkend van dorp naar dorp poogde hij zijn uitkering wat aan te vulllen door handel in auto's, schilderijen en antiek. Het geld ging op aan drank.

Door zijn levenswandel en diverse ruzies kwam Hans van Z. de laatste jaren vaak in de problemen, daarbij soms geholpen door kroegbazen en -bazinnen, die hem wel een 'aardige, vrolijke kerel' vonden, met wie je nog kon lachen, ook als hij in plat Utrechts anekdotes opdiste, of geaffecteerd sprekend mensen in de maling nam.

Dat de meesten van zijn tijdelijke dorpsgenoten echter niet konden vergeten, dat hij een moordenaar was, kwam door de gruwelijkheid van zijn daden, die tijdens het geruchtmakende proces in 1969 breed werden uitgemeten. Zijn slachtoffers sloeg hij dood met een leidingbuis gevuld met lood. In een zittingverslag staat: “De verwondingen die Van Z. slachtoffer Cobi toebrengt, zijn zo afgrijselijk, dat hij bij het politieverhoor een schrijfmachine vraagt, omdat hij niet over zijn lippen kan krijgen wát hij heeft gedaan.”

Naast die moord op de 37-jarige Amsterdamse Cobi van der Voort werden nog twee andere moorden bewezen geacht. Die op de 47-jarige boer Reijer de Bruin uit Heeswijk en op de 80-jarige Utrechtse winkelier in feestartikelen Jan 'Opa' Donse. Niet bewezen werd een moord geacht die hij eerder wel had bekend: op de 26-jarige Rotterdamse Elly Hagers. De poging tot moord op de 66-jarige Betje Woortmeijer werd hem aangerekend als diefstal met geweld.

Officier van justitie mr. A. Somerwil, die in in 1969 levenslang en TBR tegen hem eiste, motiveerde dat zo. “Wij hebben hier te maken met een man wiens gevaarlijkheid in Nederland in vredestijd zijn weerga niet heeft. Over 30 jaar is deze verdachte nog pas 56 jaar. Nooit en te nimmer zal hem de kans gegeven mogen worden een dergelijk misdadig programma op te stellen, zoals hij deed.”

Of Hans van Z. nu toch opnieuw in de fout ging, moet justitie beoordelen. Verdacht wordt hij van twee pogingen tot doodslag op een 46-jarige buurman in een flatgebouw in Delfzijl. Eén keer probeerde hij hem met een moker de schedel in te slaan, daarna met een broodmes de keel door te snijden. De man werd in een ziekenhuis behandeld voor snijwonden aan hals en handen. De politie in Delfzijl wil slechts de arrestatie van Hans van Z. bevestigen.

Deel dit artikel