Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

'Geheime PLO-potjes bevatten 17 miljard'

Home

Van onze redactie buitenland

Computerkrakers zijn binnengedrongen in de computers van de PLO en hebben daar een geheime boekhouding ontdekt. De PLO zou omgerekend voor 17 miljard gulden op bankrekeningen hebben staan in Zwitserland en New York, en elders nog wat kleinere rekeningen hebben.

Volgens de Britse krant Sunday Telegraph heeft de PLO daarnaast onroerend goed in Europese hoofdsteden en aandelen in onder andere DaimlerChrysler en enkele luchtvaartmaatschappijen - een pikant detail gezien de PLO-historie van kapingen.

De Britse krant zegt dat de hackers mogelijk hulp hebben gehad van PLO-functionarissen die ontevreden zijn over het Palestijnse bestuur. Tegelijkertijd is het wel heel toevallig dat een Israëlische krant verleden week met vrijwel dezelfde gegevens kwam. Overigens hebben krakers jaren geleden ook al details over de PLO-rijkdommen bekendgemaakt.

De onthullingen komen uiterst ongelegen voor het Palestijnse leiderschap. De economische situatie in de Gazastrook is erbarmelijk. En de onderhandelingen met Israël zijn het kritieke punt genaderd dat er over de 'grote vraagstukken' moet worden gesproken. Zowel Israël als de Palestijnen vindt dat de VS en Europa hen financieel moeten bijstaan om de vrede mogelijk te maken. De EU heeft de Palestijnen al miljarden toegestopt en een oogje dichtgeknepen bij de repressie en schendingen van de mensenrechten in de Palestijnse gebieden. Ook donor Nederland stelt het politieke belang van de opbouw van de Palestijnse staat boven het 'bestraffen' van de misstanden.

Overigens zijn juist gisteren vijf Palestijnse intellectuelen, die zijn gearresteerd wegens hun kritiek op Jasser Arafat, in hongerstaking gegaan. De vijf hebben met vijftien anderen vorige week in een petitie de Palestijnse leider ervan beschuldigd 'de deur te hebben opengezet' voor corruptie. Ze zijn van plan net zo lang door te gaan met hun hongerstaking tot ze weer vrijgelaten worden.

Deel dit artikel