Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

’Geheime ontmoeting’ Olmert met Saoediërs

Home

Van onze redactie buitenland

De Israëlische premier Olmert mag dan ontkennen dat hij in het geheim met de Saoedische koning heeft gesproken, het gerucht alleen al komt hem van pas.

Het verschaft Olmert de statuur van een leider die zich met belangrijke zaken bezighoudt. En dat kan de Israëlische premier, die geteisterd wordt door de nasleep van de oorlog in Libanon en een onderzoek naar de (te dure) verkoop van zijn huizen, goed gebruiken.

De krant Jediot Achronot had gisteren de primeur over de ’geheime ontmoeting’ tien dagen geleden van Olmert ’met een hoge Saoedische functionaris, mogelijks zelfs de koning’. De krant had dit vernomen van anonieme bronnen binnen de regering.

Kort daarop liet Olmert de website van de krant weten geen ontmoeting te hebben gehad met de koning, maar hij sprak niet tegen met Saoediërs te hebben gesproken. „Ik heb de Saoedische koning niet ontmoet en ik heb geen enkel element ontmoet dat een mediasensatie teweeg zou kunnen brengen”, aldus de premier.

Mogelijk was zijn gesprekspartner Bandar al-Soeltan, oud-ambassadeur van Saoedi-Arabië in de VS en geen onbekende voor vele Israëlische leiders. Gesprekken tussen Israëliërs en ’hoge Saoediërs’ hebben ook in het verleden wel plaatsgevonden, al onderhouden beide landen geen diplomatieke contacten.

Saoedi-Arabië, Egypte en Jordanië proberen sinds het einde van de oorlog in Libanon een Arabisch vredesinitiatief uit 2002 nieuw leven in te blazen. Olmert zegt openlijk dat hij „onder de indruk is van de gematigde, positieve standpunten die de Saoediërs hebben uitgedragen”. Dat betekent nog niet dat de premier nu oor heeft naar een initiatief dat zijn voorganger, Ariël Sjaron, heeft verworpen. Het Saoedische vredesinitiatief, dat is aangenomen door de Arabische Liga, stelt dat alle Arabische landen Israël erkennen als het zich terugtrekt uit de in 1967 veroverde Arabische gebieden.

Een voor Israël onoverkomelijk struikelblok is dat het voorstel het Palestijnse recht op terugkeer onderschrijft, inclusief de terugkeer van Palestijnse vluchtelingen naar het huidige Israël.

Deel dit artikel