Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

'Geheime' fragmenten van Dode Zeerollen in de verkoop

Home

Robin de Wever

Een fragment van de Dode Zeerollen in een Israëlisch onderzoeksinstituut. © epa

De goudkoorts kan opnieuw beginnen. Een voormalige eigenaar van een deel van de Dode Zeerollen blijkt niet alle manuscripten verkocht te hebben. Zijn nakomelingen brengen de fragmenten - niet veel meer dan een verzameling peperdure snippers - nu alsnog op de markt.

De Zeerollen (250 voor Christus tot ongeveer 68 na Christus) bevatten onder meer de oudste bewaard gebleven versies van het Hebreeuwse Oude Testament. Sinds de ontdekking ervan in 1947 in een spelonk op de Westelijke Jordaanover zijn de fragmenten meermaals van eigenaar gewisseld - tot ergernis van de Israëlische overheid. Die heeft de meeste fragmenten in handen en meent dat ze recht heeft op de volledige collectie.

De kans dat het land ook daadwerkelijk alles in handen krijgt, is weer een stukje kleiner geworden. William Kando, nazaat van de christelijke Palestijn die enkele decennia geleden een groot deel van de Dode Zeerollen kocht en weer verkocht, klopt volgens AP momenteel aan bij geïnteresseerden. Hij wil de restjes die zijn familie bewust achter de hand hield gaan verzilveren.

Israël kan de fragmenten niet betalen
Kando's fragmenten mogen dan klein zijn en in sommige gevallen zelfs onbeschreven, de Zeerollen doen verzamelaarsharten altijd sneller kloppen. Eerdere fragmenten zijn opgekocht door evangelicale particulieren en Amerikaanse instituten. Israël heeft ook ditmaal interesse, maar zegt de Kando-fragmenten niet te kunnen betalen. Veel bedenktijd is er niet: de eerste exemplaren zijn al verkocht.

'Amerikaanse verzamelaars waren aanvankelijk sceptisch', vertelt Kando's Amerikaanse tussenpersoon Lee Biondi aan AP. Veel potentiële kopers gaan er vanuit dat er geen fragmenten meer op de markt zijn. 'Mensen geloven niet dat je echt stukjes Dode Zeerol verkoopt. Dat kán gewoon niet.'

Israël heeft de manuscripten lange tijd afgeschermd van het publiek, maar geeft sinds enkele jaren meer openheid. Zo zijn 16 van de rollen vanaf 9 juli te zien in het Drents Museum te Assen. Google mocht een groot deel laatst digitaliseren.

Lees verder na de advertentie

 
Mensen geloven niet dat je echt stukjes Dode Zeerol verkoopt. Dat kán gewoon niet
Tussenpersoon Lee Biondi, die bemiddelt namens eigenaar William Kando

© epa

Deel dit artikel