Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

'Geheime afluistersoftware op 141 miljoen smartphones'

Home

Redactie

Een nieuw model smartphone van HTC werd in september gepresenteerd in Seoul. © AP

Miljoenen smartphones zijn uitgerust met geheime software die dienst doet als keylogger (dat toetsaanslagen monitort), sms-berichten onderschept en sms'jes en 'gesloten' internetverkeer opslaat.

De software heet Carrier IQ, en is een programma dat standaard wordt meegeleverd met Android- Blackberry- en Nokiatelefoons, zo meldt Webwereld. Het programma wordt geïnstalleerd door fabrikanten van die toestellen, die willen weten hoe hun telefoons worden gebruikt. Ook is de informatie zeer waardevol voor telecombedrijven.

Het bestaan en de werking van Carrier IQ werden ontdekt door Trevor Eckhart, een van de ontwikkelaars van het Android-besturingssysteem van Google voor smartphones. Afgelopen maandag publiceerde hij een video (zie hieronder) over de werking van het programma. Carrier IQ slaat sms-berichten op voordat ze in de inbox van de gebruiker belanden, en tapt zowel 3G als Wifi-verbindingen af.

Carrier IQ is niet blij met de aantijgingen van Eckhart, het bedrijf dreigde met een schadeclaim. In een persverklaring laat Carries IQ weten het gebruik van smartphones vast te leggen zodat telefoonfabrikanten en telecombedrijven de kwaliteit van toestellen en netwerken kunnen verbeteren. Volgens Webwereld is het voor gewone consumenten niet mogelijk de afluisterdienst op een begrijpelijke manier uit te zetten.

Overigens is het niet bekend welke Androidfabrikanten afspraken hebben met Carrier IQ. Wel is bekend dat HTC gebruik maakt van de diensten van het bedrijf.

Lees verder na de advertentie

Trouw.nl is vernieuwd. Vanaf nu is onbeperkte toegang tot Trouw.nl alleen voor (proef)abonnees.


Wilt u dit artikel verder lezen?

Maak vrijblijvend een profiel aan en krijg gratis 2 maanden toegang.

Het e-mailadres bij dit profiel is nog niet bevestigd. Een link om te bevestigen kun je vinden in je inbox.
Ben je de link kwijt? Vraag hier een nieuwe aan.

Ongeldig e-mailadres

Wachtwoord is niet correct

tonen

Wachtwoord komt niet overeen

tonen

U moet akkoord gaan met de gebruiksvoorwaarden


Wij gaan vertrouwelijk om met uw gegevens. Lees onze privacy statement.

Deel dit artikel

Advertentie