Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

'Geestelijk vader' Balkenende kraakt pupil

Home

(Novum) - Arie Oostlander, de man in wie premier Jan Peter Balkenende (CDA) zijn 'geestelijk vader' ziet, heeft zware kritiek op zijn pupil. Oostlander is oud-directeur van het wetenschappelijk instituut van het CDA en vindt dat de premier het kabinet te veel door de VVD heeft laten leiden. Dat zegt hij deze week in Vrij Nederland.

De kritiek van Oostlander richt zich vooral op het kabinetsbeleid voor het vergroten van de verantwoordelijk voor de individuele burger. "Wellicht heeft het CDA zich door de VVD laten gijzelen, omdat het alleen met de liberalen de gewenste hervormingen van de verzorgingsstaat tot stand kon brengen. Ook in de politiek kennen we het Stockholm-syndroom. Dat je de verkeerde gedachten van degene die jou gijzelt overneemt."

Oostlander vindt dat Balkenende met de 'afbraakpolitiek' rond de publieke omroep nooit akkoord had mogen gaan. De oud-Europarlementariër krijgt bijval van anderen die Vrij Nederland sprak voor een portret van de minister-president. Rechtsfilosoof Andreas Kinneging: "Ik ben bang dat Balkenende Nederland nog iets te veel ziet als het Capelle uit zijn jeugd, waar de samenhang tussen mensen die elkaar willen helpen ongetwijfeld nog bestond."

In 1984 nam Oostlander Jan-Peter Balkenende aan als medewerker van het wetenschappelijk instituut van het CDA. Zij werkten jarenlang samen bij het formuleren van een eigentijdse ideologie voor de partij.

Deel dit artikel