Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

'Geen snelle actie ECB tegen hoge Spaanse rente'

Home

Redactie

Gesloten kramen in een overdekte markt in Madrid. © getty

De Europese Centrale Bank (ECB) komt waarschijnlijk niet op korte termijn in actie om de rentes op Spaanse staatsobligaties te drukken. Dat stelde de nieuwe Spaanse centralebankpresident Luis Maria Linde vandaag.

'Zover ik weet worden er geen nieuwe aankopen van obligaties voorzien in de komende weken', stelde Linde. 'Ik denk dat het op dit moment niet strikt noodzakelijk is. In de toekomst kan het harder nodig zijn.'

De ECB heeft de afgelopen twee jaar in verschillende fases obligaties van zwakkere eurolanden gekocht, in een poging een al te sterke stijging van de rente op die schuldpapieren te voorkomen. De afgelopen maanden ligt het programma echter stil. De rente op Spaanse obligaties ligt door alle onrust op de financiële markten al maanden op een onhoudbaar hoog niveau.

Linde volgde in juni Miguel Angel Fernandez Ordonez op, die zijn functie vroegtijdig neerlegde nadat bankconcern Bankia door de Spaanse overheid moest worden gered. Volgens Linde was het toezicht van de centrale bank op die regionale bank ineffectief.

'We moeten erkennen dat het macrotoezicht van de centrale bank niet succesvol is geweest', zei Linde tegen een commissie van het Spaanse parlement. 'Er is onvoldoende en inadequaat opgetreden. Nu moeten we het vertrouwen herstellen, zodat we onze problemen kunnen oplossen.'

Trouw.nl is vernieuwd. Vanaf nu is onbeperkte toegang tot Trouw.nl alleen voor (proef)abonnees.


Wilt u dit artikel verder lezen?

Maak vrijblijvend een profiel aan en krijg gratis 2 maanden toegang.

Het e-mailadres bij dit profiel is nog niet bevestigd. Een link om te bevestigen kun je vinden in je inbox.
Ben je de link kwijt? Vraag hier een nieuwe aan.

Ongeldig e-mailadres

Wachtwoord is niet correct

tonen

Wachtwoord komt niet overeen

tonen

U moet akkoord gaan met de gebruiksvoorwaarden


Wij gaan vertrouwelijk om met uw gegevens. Lees onze privacy statement.

Deel dit artikel

Advertentie