Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

'Friesland moet de zee in'

Home

NICOLE BESSELINK

Het plan om Friesland af te graven van de rest van Nederland begon als een grap, maar nu 5000 mensen op Facebook hun hulp hebben aangeboden, overweegt initiatiefnemer Sibren Plieger (19) uit Stadskanaal serieus de schop ter hand te nemen.

"Alle gezonde Hollandse jongens moeten met een schep om Friesland gaan staan, het los scheppen en de zee in drukken", luidde de beknopte uitnodiging die hij eerder op Facebook plaatste. Friesland moet weg, blijkt uit het begeleidende plaatje. De provincie moet de zee in, tussen de Waddeneilanden door en dan heel ver de Noordzee op drijven. Op 19 augustus, klokslag vier uur, moet het gaan gebeuren.

Pliegers naam doet Fries aan, maar is dat volgens hem niet. Sybren met een y is Fries, met een i niet. Zijn plannen roepen genoeg vragen op, want wat hebben de Friezen de Groningers misdaan dat zij het ruime sop moeten kiezen?

"Niets", zegt de Groninger, "ik ga zelf naar Friesland op vakantie. Ik was alleen benieuwd hoeveel mensen zich zouden aanmelden, want dat kan op Facebook heel simpel door op 'ja' te klikken. Het is pas half augustus. Als ik er veel mensen bij wil hebben, moet ik het niet over twee weken organiseren."

Plieger wilde veel mensen optrommelen, maar dat zich in anderhalve week 5000 mensen aan zouden melden had hij niet verwacht. Zijn idee raakt blijkbaar een gevoelige snaar.

Hij haalt zich de woede op de hals van Friezen, maar wordt door anderen onthaald als held. Alles voor het goede doel, schrijft iemand die zich heeft aangemeld als 'graver'. Denk je eens in, jubelt een ander, dan kan ik mijn grootste hobby's combineren: bier drinken in Groningen en karperen aan het IJsselmeer. Dat meer zou zonder Friesland voor een groot deel aan de provincie Groningen grenzen. Als dit lukt, draag ik Sibren Plieger voor voor een lintje, zegt een derde vastbesloten.

Friese Facebookers zijn not amused. Verschrikkelijk evenement, vindt een vrouw uit Leeuwarden. Wat is dit voor iets belachelijks, wil een meisje uit Drachten weten.

"Sommigen reageren boos", zegt Plieger, "maar die nemen het te serieus. Er is niets mis met Friesland, maar Drenthe de zee inschuiven, dat gaat wat lastig, snap je?"

De Groninger schoonde de pagina met reacties een paar keer op. Dat er bij vlagen zo'n felle discussie tussen Groningers en Friezen zou ontstaan, had hij niet verwacht. "Ik heb vier berichten weggehaald. Gescheld, dat moeten we niet hebben."

Plieger: "Het gaat natuurlijk niet lukken om Friesland uit te graven, maar nu moet ik er wel gaan staan. Ik ga wel ergens met een schop een gootje scheppen. Schrijf maar op dat het doorgaat, dan ga ik nadenken over een locatie en zet ik die op Facebook. Ik vind wel een leuk weilandje. Wat ligt een beetje dichtbij Groningen?"

Deel dit artikel