Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

'Fondsen moeten greep in kas uitleggen'

Home

Laura van Baars

Tweede Kamerlid Pieter Omtzigt (CDA) © ANP

Pensioenfondsen moeten hun deelnemers precies uitleggen wat er is gebeurd met de miljarden die in de jaren negentig vanuit de fondsen werden teruggestort naar de werkgevers.

CDA-Kamerlid Pieter Omtzigt heeft staatssecretaris Klijnsma gisteren gevraagd om een convenant op te stellen met de pensioensector om meer duidelijkheid te krijgen over de 'greep in de kas' die veel bedrijven in de rijke jaren deden bij hun fantastisch renderende pensioenfondsen. Omtzigt wil weten hoe die terugstortingen tot stand kwamen, om hoeveel geld het ging en bij welke pensioenfondsen het is gebeurd. "Want de fondsen weigeren tot nu toe openheid van zaken te geven."

Beperkte buffers
Zo gek leek zo'n terugstorting in de jaren negentig niet. De dekkingsgraden van de fondsen stegen snel. Vanuit Den Haag dreigde wetgeving (die er uiteindelijk niet kwam) om al te rijke pensioenfondsen af te romen. De buffers moesten beperkt worden.

Werkgevers konden ondertussen wel geld gebruiken voor extra personeel, hogere lonen, meer vakantiedagen of een nieuw kantoorpand. Vakbonden, die met werkgevers in de besturen van de pensioenfondsen zitten, stemden in met de terugstorting omdat er goede cao-afspraken tegenover stonden. Van Philips, Unilever, ABN Amro en Unisys is algemeen bekend dat er teruggestort werd. Omtzigt: "Het geld werd ook gebruikt voor dividend voor de aandeelhouders en bonussen". Jaren is er weinig over gesproken, maar nu de pensioenfondsen in nood verkeren, telt iedere cent. Gepensioneerden willen weten of zij alsnog recht hebben op dat geld. Het ministerie van sociale zaken liet op verzoek van de Tweede Kamer een pilot-onderzoek uitvoeren. Bij vijf grote pensioenfondsen, die anoniem willen blijven, werd uitgezocht of er tussen 1985 en 2011 terugstortingen hebben plaatsgevonden. Al met al werd alleen al bij deze fondsen meer dan een miljard onttrokken, blijkt uit het rapport van adviesbureau PWC.

Fusies
De afspraken over terugstorting zijn niet altijd goed vastgelegd, of opgenomen in jaarverslagen van de ongeveer 1000 pensioenfondsen die in de jaren negentig bestonden. Deze fondsen zijn inmiddels gefuseerd tot ruim 300. Die fusies maken de boekhouding er niet overzichtelijker op. De stukken moeten wettelijk zeven jaar bewaard worden, en die termijn is vaak al overschreden. "Op basis van de gegevens die pensioenfondsen nu nog hebben, is het niet realistisch te verwachten dat er een bruikbaar overzicht kan worden opgesteld van alle terugstortingen", schrijven de PWC-adviseurs. "Te gek voor woorden", vindt Omtzigt. "Deze bedrijven moeten miljarden beheren, maar zouden dit niet in de boeken hebben staan."

Wat betreft staatssecretaris Klijnsma komt er geen onderzoek naar de terugstortingen, want dat zou wel eens 10 miljoen kunnen kosten. Bovendien, suggereert Klijnsma, wat levert het op? Uit de pilot beek niet dat de contracten tussen werkgevers en werknemers over de terugstorting onrechtmatig waren. De Pensioenfederatie is het daar mee eens. Om ongerustheid weg te nemen, zegt een woordvoerder, zouden individuele pensioenfondsen wel zelf kunnen besluiten om uitleg aan hun deelnemers te geven. Omtzigt wil meer dan dat: "We willen precies weten om hoeveel geld het gaat."Het e-mailadres bij dit profiel is nog niet bevestigd. Een link om te bevestigen kunt u vinden in uw inbox.
Bent u de link kwijt? Vraag hier een nieuwe aan.

Wachtwoord is niet correct

tonen

Wachtwoord komt niet overeen

tonen

U moet akkoord gaan met de gebruiksvoorwaarden


Deel dit artikel

Advertentie