Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

'Flexwerk tast menselijk kapitaal aan'

Home

Joost Morel

© Trouw. Bron: CBS

Een op de drie werkenden in Nederland werkt op flexibele basis. En dat is een heel hoog percentage. "Nederland ontwikkelt zijn flexibele schil veel sneller dan andere Europese landen. Eerst behoorden we qua aantal flexwerkers tot de middenmoot. Nu tot de top, met Spanje, Polen en Italië", zegt de Tilburgse hoogleraar arbeidsmarkt Ruud Muffels.

Het CBS meldde gisteren dat de werkzame beroepsbevolking in 2014 voor 2,3 procent uit gedetacheerden bestond, voor 2,7 procent uit uitzendkrachten en voor 9,4 procent uit zelfstandigen zonder personeel (zzp'ers): samen bijna 15 procent.

Tellen we daar werknemers met tijdelijke contracten bij op, dan komt het aantal niet-vaste arbeidscontracten binnen de Nederlandse arbeidsmarkt op 30 procent, aldus Muffels.

Dat percentage blijft stijgen, die trend is onomkeerbaar, denkt hij. De economie wordt steeds internationaler en om te kunnen concurreren met bedrijven uit Azië en de Verenigde Staten proberen grote ondernemers zo flexibel en winstgevend mogelijk te zijn. Met tijdelijke arbeid kunnen ze snel reageren op veranderingen.

Draaideurconstructies
Volgens Muffels dringt de Wet werk en zekerheid, die op 1 juli ingaat, het percentage flexibele arbeid niet terug. Dat is wel de bedoeling van minster Asscher (sociale zaken). "Werkgevers hanteren draaideurconstructies, en in plaats van na drie jaar worden tijdelijke krachten nu gewoon na twee jaar vervangen."

Dat beaamt de Tilburgse arbeidseconoom Ronald Dekker. "Tot een jaar of vijftien à twintig geleden stroomde ruim een derde van de tijdelijke krachten nog jaarlijks door naar een vast contract. Nu stroomt jaarlijks nog maar één op de acht flexwerkers door naar een vaste baan", zegt hij.

Tegelijkertijd wordt hun afstand tot de arbeidsmarkt steeds groter, vooral door herhaalde werkloosheid. Dat vormt op termijn een groot probleem voor de economie, zegt Dekker. "Flexwerkers krijgen weinig scholing. Omdat hun contract vaak niet wordt verlengd, worden ze regelmatiger werkloos en daalt hun waarde voor de werkgever alleen maar verder. Dit tast op termijn het menselijke kapitaal in Nederland aan."
____
Ook in het nieuws vandaag: CNV: ING komt toezegging flexkrachten niet na

Lees verder na de advertentie
Tot een jaar of vijftien à twintig geleden stroomde ruim een derde van de tijdelijke krachten nog jaarlijks door naar een vast contract

© Trouw. Bron: CBS

Deel dit artikel

Tot een jaar of vijftien à twintig geleden stroomde ruim een derde van de tijdelijke krachten nog jaarlijks door naar een vast contract