Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

'Filipijnse kerk houdt anticonceptiewet tegen'

Home

Redactie

Een mis in een katholieke kerk in Borongan, Filipijnen. © reuters

Een vooruitstrevend wetsvoorstel om geboortebeperking te stimuleren, is geblokkeerd in het Filipijnse Congres. Als de katholieke kerk haar zin krijgt, komt de millenniumdoelstelling voor moedersterfte in het gedrang, menen de voorstanders van het voorstel.

Dagelijks sterven er naar schatting vijftien Filipijnse vrouwen aan complicaties bij hun zwangerschap. Het gaat meestal om tieners uit arme gezinnen volgens een peiling die de regering liet uitvoeren. Een wetsvoorstel wil het probleem aanpakken met voorbehoedsmiddelen, aangepaste gezondheidszorg en seksuele voorlichting in scholen.
De wet moet nog de Senaat en het Huis van Afgevaardigden passeren voor de goedkeuring van enkele amendementen. Voorstanders vrezen dat een luidruchtige minderheid het voorstel tot 15 oktober zal tegenhouden. Dan loopt namelijk de huidige termijn van het Filipijnse Congres af.

"De tegenstanders van het voorstel zullen alles in het werk stellen om het parlementaire proces te vertragen", zegt parlementslid Walden Bello van de Burgerlijke Actiepartij. "Vanaf midden oktober zal het moeilijk worden om de draad opnieuw op te pikken, omdat de meeste leden van het Huis van Afgevaardigden dan al bezig zijn met hun campagne voor de volgende verkiezingen (in mei)."

Familiewaarden
Volgens Bello zal de minderheid de politieke invloed van de katholieke kerk aanwenden. "Ze hopen dat voorstanders nog van mening zullen veranderen uit angst dat de geestelijke leiders anders hun volgelingen zullen oproepen om tegen hen te stemmen."
Bisschop Leonardo Medroso zei in een interview op een lokale radiozender dat het eerste principe van kerkelijk recht is om geen onderwijs toe te laten dat in dat indruist tegen de officiële leer van de kerk. "Als er iemand instructies geeft tegen de kerkelijke leer, zal die onmiddellijk onderzocht moeten worden."

De kerk heeft ook straatprotesten tegen het omstreden wetsvoorstel gesteund. Katholieken spreken zich uit tegen de wet omdat die zou leiden tot de teloorgang van familiewaarden en staatstussenkomst in wat velen een religieus domein beschouwen.

Millenniumdoelstelling
"Het wetsvoorstel is uitgegroeid tot een politieke kwestie door de rol die de kerk speelt in het verzet ertegen", zegt Harry Roque, hoogleraar constitutioneel recht aan de Universiteit van de Filipijnen. "De invloed van de kerk is overtuigender dan ooit. Maar we hebben deze wet nodig. Daarom moet de president Benigno Aquino III het juiste doen. Hij is een felle voorstander van het voorstel." Zo niet, zal zijn regering ervan worden beschuldigd de millenniumdoelstelling voor moedersterfte naast zich neer te leggen. Tegen 2015 moet de moedersterfte met drie kwart afnemen in vergelijking met 1990.
 

Trouw.nl is vernieuwd. Vanaf nu is onbeperkte toegang tot Trouw.nl alleen voor (proef)abonnees.


Wilt u dit artikel verder lezen?

Maak vrijblijvend een profiel aan en krijg gratis 2 maanden toegang.

Het e-mailadres bij dit profiel is nog niet bevestigd. Een link om te bevestigen kun je vinden in je inbox.
Ben je de link kwijt? Vraag hier een nieuwe aan.

Ongeldig e-mailadres

Wachtwoord is niet correct

tonen

Wachtwoord komt niet overeen

tonen

U moet akkoord gaan met de gebruiksvoorwaarden


Wij gaan vertrouwelijk om met uw gegevens. Lees onze privacy statement.

Deel dit artikel

Advertentie