Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

'Executie Iraanse christenbekeerling dichterbij dan ooit'

Home

Robin de Wever

Yousef Nadarkhani.

De kans lijkt groot dat Iraanse autoriteiten binnenkort Youssef Nadarkhani gaan executeren. Het lot van de tot christen bekeerde voorganger is slechter dan ooit, melden enkele christelijke organisaties.

Nadarkhani's berechting kwam de afgelopen maanden symbool te staan voor de agressieve Iraanse religiepolitiek. De ex-moslim werd in 2009 gearresteerd toen hij thuis een gebedsdienst leidde; zijn bekering tot het christendom zou strafbaar zijn. Een hoger beroep liep op niets uit.

Over de rechtszaak is weinig zeker. Journalisten en buitenlandse autoriteiten zijn veelal aangewezen op zijn advocaat en berichtgeving van lokale (christelijke) mensenrechtenorganisaties. De Iraanse geheime dienst zou in september valse geruchten over Nadarkhani's vrijlating hebben verspreid.

Opdracht tot executie
Volgens het Britse Christian Solidarity Worldwide en enkele Amerikaanse organisaties heeft Iran onlangs opdracht gegeven tot executie. Het is onduidelijk of die executie al heeft plaatsgevonden.¿
De Iraanse autoriteiten hebben hem naar verluidt twee keer aangeboden om aan zijn doodstraf te ontkomen door zijn christelijk geloof af te zweren. Nadarkhani zou zich beroepen hebben op zijn vrijheid om als christen door het leven te gaan.

Khamenei
Een lokale rechtbank verwees de zaak in oktober door naar de hoogste geestelijke leider van het land, Ali Khamenei. Kort daarvoor meldden staatsmedia dat Nadarkhani niet de doodstraf zou krijgen voor geloofsafval, maar voor verkrachting en afpersing.¿
Europese en Amerikaanse politici spraken de afgelopen maanden hun steun uit. Minister Rosenthal (Buitenlandse Zaken) vroeg Iran in september om genade en bracht de zaak onder de aandacht van collega's binnen de Europese Unie. Prominente Britse, Duitse en Amerikaanse politici riepen Iran al op het vonnis te herroepen.

Deel dit artikel