Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

'Europese islamofobie groeit, vooral onder jongeren'

Home

Robin de Wever

Betogers van de extreem-rechtse English Defence League. © REUTERS

Europees extreem-rechts zit in de lift. Radicale partijen en groeperingen zijn met name populair onder jongeren. Afkeer van de islam en immigratie voert bij hen boventoon.

Dat concludeert de Britse denktank Demos op basis van een online enquête. Demos loopt vooruit op een bespreking van politici en academici, die vandaag in Brussel plaatsvindt.

Volgens het rapport The New Face of Digital Populism komen radicaal-nationalistische sentimenten in heel Europa voor, met name onder jonge mannen. De vermeende dreiging van 'de islam' en immigratie is naar eigen zeggen de voornaamste reden om zich aan te sluiten bij een radicale groepering. Economische dreiging scoorde aanzienlijk lager.

Racisme
Ruw en onverholen racisme is niet langer populair, ontdekte Demos. Velen noemen de islam onverenigbaar met westerse waarden. Radicale partijen spelen daar op in, vertelt expert extreem-rechts Matthew Goodwin in The Guardian. Ze vertellen hun achterban dat afkeer van immigranten en moslims geen racisme is als het vooral draait om het verdedigen van de eigen traditie.

De denktank ondervroeg meer dan tienduizend aanhangers van partijen en organisaties, verspreid over twaalf landen. Ze werden geworven via advertenties op Facebook. Twee derde van de ondervraagden was man en jonger dan dertig jaar.

Ze zijn relatief oververtegenwoordigd: jonge mannen vormen slechts de helft van de totale Facebook-populatie. Volgens eerdere onderzoeken leeft afkeer van immigratie vooral onder ouderen.

Deel dit artikel