Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

'Europa moet daad bij woord voegen rond nederzettingspolitiek Israël'

Home

Jurre Plantinga

De Israëlische president Shimon Peres sprak dinsdag het Europees Parlement in Straatsburg toe. © getty

Een groep Europarlementariërs wil dat de Europese Commissie het Israëlische nederzettingsbeleid in de bezette Palestijnse gebieden en Oost-Jeruzalem formeel aan de kaak gaat stellen.

Dat schrijven de 23 politici uit dertien verschillende landen, waaronder Duitsland, het Verenigd Koninkrijk en Frankrijk, in een brief aan de Europese 'minister van buitenlandse zaken', Catherine Ashton. De Nederlandse ondertekenaars zijn Marietje Schaake (D66) en Judith Sargentini (GroenLinks).

De Europarlementariërs willen dat het zogenoemde associatieverdrag, waarin de (handels)betrekkingen tussen Israël en de Europese Unie geregeld zijn, al dan niet gedeeltelijk wordt opgeschort als de Israëlische overheid haar nederzettingsbeleid niet aanpast. "De relaties met Israël worden formeel beheerst door respect voor mensenrechten en democratische principes, helaas geeft het Israëlische nederzettingsbeleid daar geen enkele blijk van. Ondanks herhaaldelijke oproepen van de EU om de bouw van nieuwe woningen te staken en de rechten van Palestijnen te respecteren bouwt Israel maar door. De EU is ongeloofwaardig als zij geen nieuwe benadering kiest", zo zegt Schaake.

Medio 2012 noemde Ashton de 'illegale uitbreidingen' van de nederzettingen op de Westelijke Jordaanoever het 'meest urgente' probleem in het Midden-Oosten. Volgens de Europarlementariërs heeft die kritiek weinig effect op het Israëlische beleid gehad, en is het tijd voor een nieuwe aanpak. "De EU is niet alleen een handelsblok, maar ook een waardengemeenschap", stelt Schaake. "Dat betekent dat we onze economische positie ook moeten inzetten om het leven en de positie van mensen wereldwijd te bevorderen."

Dinsdag was de Israëlische president Shimon Peres te gast bij het Europees Parlement in Straatsburg. Peres sprak waarschuwende woorden over Iran, dat volgens hem de grootste bedreiging voor vrede in het Midden-Oosten en in de wereld is. Ook hield de president een pleidooi voor twee onafhankelijke staten en twee naties: een Arabische staat Palestina en een Joodse staat Israël. "Er is geen andere oplossing", aldus Peres, die zei te hopen dat de vredesonderhandelingen met de Palestijnen hervat worden zodra er een nieuwe Israëlische regering is.

Deel dit artikel