Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

'Eurolanden moeten snel schulden delen'

Home

Gijs Moes

Premier Mark Rutte en de Duitse bondskanselier Angela Merkel © ANP

Eurolanden moeten elkaars schulden gaan dragen. Die boodschap krijgen de Europese regeringsleiders later deze week ondubbelzinnig voorgelegd op een EU-top in Brussel. Een confrontatie dreigt, want Nederland voelt er niets voor en Duitsland nog niets.

Voorzitter Van Rompuy van de Europese Raad legt tijdens de top opties op tafel om de EU economisch te versterken en de eurocrisis tegen te gaan. Het onderling delen van de schulden is onvermijdelijk, zo blijkt uit een via persbureau Reuters uitgelekt plan. Gezamenlijk beheer van alle staatsschulden boven 60 procent van het bruto nationaal product, de grens in het stabiliteitspact voor de euro, is een van de opties.

Ook Van Rompuys voorstellen voor de Europese banken draaien om het delen van schulden. Hij stuurt aan op een bankenunie, waarbij steun aan banken in nood uit een gezamenlijk fonds komt. Ook zou de verzekering dat iedereen zijn spaargeld terugkrijgt, de depositogarantie, een gedeelde verantwoordelijkheid moeten worden.

Bezorgd
De Duitse bondskanselier Merkel nam direct stelling tegen de plannen, die ze 'economisch fout en contraproductief' noemde. "Als ik aan de top denk, ben ik bezorgd dat we weer te veel aandacht geven aan allerlei manieren om schulden te delen." De vrees is dat landen met een hoge staatsschuld of banken die te veel riskante leningen hebben uitstaan, de prikkel verliezen om zelf orde op zaken te stellen.

Nu de eurocrisis maar voortduurt, groeit in Brussel de behoefte aan radicale veranderingen. Van Rompuy heeft zijn plan opgesteld met voorzitter Barroso van de Europese Commissie, president Draghi van de Europese Centrale Bank en voorzitter Juncker van de groep eurolanden. Eerder sloot Merkel gezamenlijk beheer van schulden niet uit, als dat maar samengaat met strikter centraal toezicht op de nationale begrotingen. Volgens Duitsland moeten de lidstaten bereid zijn meer bevoegdheden over te dragen aan Brussel.

Nederland heeft zich altijd verzet tegen het overnemen van andermans schulden en het overdragen van bevoegdheden. Op de EU-top, donderdag en vrijdag in Brussel, staat Rutte dus tegenover een meerderheid die voor gezamenlijk schuldbeheer is, maar ook tegenover Duitsland dat verder wil gaan in de politieke eenwording. Alleen Finland zit op beide punten op dezelfde strikte lijn als Nederland. Van Rompuy presenteert zijn voorstel vandaag aan de ministers van Europese Zaken. Op de top wordt het besproken door de 27 regeringsleiders.Het e-mailadres bij dit profiel is nog niet bevestigd. Een link om te bevestigen kunt u vinden in uw inbox.
Bent u de link kwijt? Vraag hier een nieuwe aan.

Wachtwoord is niet correct

tonen

Wachtwoord komt niet overeen

tonen

U moet akkoord gaan met de gebruiksvoorwaarden


Deel dit artikel

Advertentie