Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

'Er lopen te veel koekebakkers op het veld'

Home

UTRECHT (ANP) - Een week lang hield Coen Eijkelboom, voorzitter van de uit de competitie genomen Amersfoortse voetbalclub APWC, zijn mond. Maar gisteren tijdens het kort geding dat zijn vereniging tegen de KNVB heeft aangespannen kon hij niet langer zwijgen.

Na een anderhalf uur durend juridisch steekspel, nam de praeses, inmiddels rood aangelopen, in de Utrechtse rechtzaal het woord: “Na al die ingewikkelde rimram, wil ik ook wat zeggen. Namelijk dat de bond beter moet kijken naar het gedrag van de scheidsrechters. Er lopen te veel koekebakkers op het veld. Als je naar ze lacht, trekken ze al de rode kaart.”

Eijkelboom kreeg de lachers op de hand met zijn uit het hart gegrepen opmerking. Zijn raadsman mr. Eric Vilé lachte als een boer met kiespijn. In een paar zinnen deed de voorzitter het betoog van de advocaat vrijwel te niet. “Ach, de president van de rechtbank relativeert de uitspraken van Eijkelboom”, meent Vilé. “Ik wist dat hij zijn zegje nog wilde doen. De hele affaire zit hem hoog. Ik geloof niet dat zijn uitbarsting de zaak zal schaden.”

Het kort geding draait om de maatregel die de KNVB op 27 maart heeft genomen. Gebruik makend van een 'noodwet', die terug is te vinden in de statuten van de voetbalbond, heeft het bestuur van de sectie amateurvoetbal van de KNVB het eerste elftal van APWC uit de competitie genomen. Aanleiding daarvoor was de molestatie van scheidsrechter Letschert op 12 maart in het duel met Hercules. Hoewel de tuchtcommissie APWC op 24 maart vrijsprak van schuld, besloot de KNVB de club toch te straffen.

Volgens mr. Knijff, de advocaat van de KNVB, was het bestuur gedwongen die maatregel te treffen. Immers, een paar weken daarvoor hadden de scheidsrechters in het amateurvoetbal gedreigd te staken als de KNVB niet harder zou optreden tegen clubs wier spelers zich schuldig maken aan molestatie. “APWC was al voor de tweede keer dit seizoen schuldig aan het staken van een wedstrijd. Dan heeft het bestuur de bevoegdheid de club uit de competitie te nemen”, aldus Knijff. “Bovendien: als dat niet was gebeurd, hadden de scheidsrechters alsnog gestaakt. In dat geval waren ook de 'goede' clubs gedupeerd.”

Mr. Vilé was het, uiteraard, niet eens met zijn collega. Volgens de raadsman mag het bestuur van de sectie amateurvoetbal een besluit van de tuchtcommissie niet “overrulen”, zoals hij het uitdrukte. “Waarvoor heb je als bond dan een tuchtcommissie?”

Hok-a-Hin, de speler die de scheidsrechter zou hebben gemolesteerd, heeft inmiddels zijn excuses aangeboden. Hij verklaarde tot zijn daad te zijn gekomen na een discriminerende opmerking van de leidsman. “Ik verloor mijn zelfbeheersing toen hij het woord zwarte liet vallen. Die opmerking is ook gehoord door mede-spelers en iemand van Hercules. Het was beledigend en volkomen misplaatst.”

Mr. Knijff was het eens met Hok-a-Hin dat discriminerende opmerkingen niet zijn goed te praten. “Maar om dan te reageren met een linkse directe, dat vind ik buiten proporties. In de noodwet staat dat, ook als slechts één speler zich schuldig maakt aan molestatie, daar de club voor kan opdraaien.”

Eijkelboom schudde nog maar eens het hoofd. Hij kon het niet begrijpen dat “zijn” Amersfoortse Paars Wit Combinatie, de club waar nota bene ajacied John van den Brom is groot geworden, zo zwaar is gestraft. Gemakshalve vergat de voorzitter de zes rode kaarten die de club dit seizoen al ontving. “De KNVB mag de verenigingen afmaken, maar de scheidsrechter laten ze met rust. Het is oneerlijk.” Dinsdag 11 april doet mr. Schumann uitspraak.

Deel dit artikel