Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

'Effect slimme camera voor kentekens beperkt'

Home

De A10. © ANP

Slimme camera's die kentekens scannen, zorgen er maar op kleine schaal voor dat criminelen worden gepakt. De camera's geven de informatie door aan de politie, maar die doet er vervolgens niet veel mee, meldt zaterdag RTL Nieuws. Het onderzoek is gedaan opdracht van het ministerie van Veiligheid en Justitie.

In het hele land staan ongeveer 200 van de zogeheten slimme camera's, de meeste in de regio Rotterdam. Een van de onderzoekers zei dat de meerwaarde beperkt is. Wel worden er regelmatig automobilisten opgespoord die nog een boete hebben uitstaan, nog belasting moeten betalen of geen rijbewijs hebben.

Justitie gebruikt de opnames van de camera's niet als bewijs. Wel is een aantal criminelen gepakt dankzij de camera's. Maar dat kwam omdat de politie op de beelden kon zien in welke richting de verdachten waren gevlucht, blijkt uit het onderzoek.

De Raad van Korpschefs zegt dat de camera's intensiever kunnen worden ingezet tegen criminelen. Volgens de politie is er sprake van een gestage groei van kennis over en gebruik van het middel. Ze vindt dat ze niet alleen gebruikt moeten worden voor het innen van openstaande verkeersboetes.

Deel dit artikel