Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

'Eerst moeten de gaten bij defensie worden gedicht'

Home

CHRISTOPH SCHMIDT

interview | Oud-Navo-baas Jaap de Hoop Scheffer is voorzichtig positief over hoger budget voor krijgsmacht

BRUSSEL - "Er lijkt sprake te zijn van een trendbreuk", is de voorzichtig positieve reactie van oud-CDA-minister Jaap de Hoop Scheffer, secretaris-generaal van de Navo van 2004 tot 2009. Hij reageert op berichten rond de begrotingsonderhandelingen in het kabinet, die erop wijzen dat defensie er na jaren van forse bezuinigingen zowaar geld bij krijgt. Er circuleert een bedrag van 100 miljoen euro per jaar.

U heeft eerder opgeroepen tot stijging van de defensie-uitgaven vanwege oplaaiende conflicten zoals die in Oekraïne. Vindt u het dus goed nieuws dat het budget weer omhooggaat?

"Dat is een relatief begrip, dat omhooggaan, maar het is beter dan niks", zegt De Hoop Scheffer, tegenwoordig hoogleraar internationale relaties en diplomatieke praktijk aan de campus Den Haag van de Universiteit Leiden. "Mocht het waar zijn, dan is het een ommekeer. Als ik Diederik Samsom hoor zeggen dat er een einde moet komen aan de defensiebezuinigingen, dat de huidige omstandigheden die niet meer toelaten... Zulke uitspraken waren een jaar geleden nog onvoorstelbaar geweest.

"Ik hoop wel dat ze er op Prinsjesdag bij zeggen dat dit een trend is die de komende jaren wordt voortgezet. Laten we niet vergeten dat er tijdens het kabinet Rutte-I fors is bezuinigd op defensie. Dat was dat beruchte miljard van minister Hillen. Wat er nu zou bijkomen, die 100 miljoen, is dus slechts één tiende van dat bedrag.

"Maar, ere wie ere toekomt, het zijn de SGP en de ChristenUnie geweest die al maanden geleden hebben gezegd dat het roer om moet. Dus alle 'credits' aan deze partijen, die zo belangrijk zijn voor de coalitie. Maar er is geen reden voor triomfantalisme, dat zou niet passend zijn."

Hoe groot is in uw ogen de schade die de afgelopen jaren is aangericht?

"Er is erg veel schade aangericht, door kabinetten van verschillende signaturen. Daar moeten we ons collectief op beraden, inclusief mijn eigen partij, het CDA."

Wat zullen we merken van die 100 miljoen, maakt dat de krijgsmacht meteen sterker?

"Met zo'n bedrag zal het niet zo heel veel beter worden. Eerst zullen er gaten moeten worden gedicht. Uiteindelijk zal een ruimer budget ten goede moeten komen aan zaken als luchttransport, het modern houden van de onderzee-diensten - al moeten de oppervlakteschepen ook niet worden vergeten - en de 'special forces'. Maar die zullen vervoerd moeten worden, dus dan kom je weer terug op het belang van het luchttransport. Ik ben benieuwd naar de politieke keuzes die worden gemaakt."

Hoe plaatst u de Nederlandse inspanningen in Navo-verband?

"Nederland en andere Navo-landen hebben de defensie-bezuinigingen lang verdedigd door te zeggen: de anderen doen het ook. Maar zoals mijn moeder zei: 'als iedereen in de sloot springt, ga jij er dan achteraan?'

"De Nederlandse krijgsmacht is, ondanks de draconische bezuinigingen, nog steeds een krijgsmacht die je om een boodschap kunt sturen. Het verschil is alleen dat die boodschappen beperkter worden. Als je kijkt naar de missie in Uruzgan: die zou nu niet eens meer mogelijk zijn.

"Maar ik moet zeggen dat de betrokkenheid in Mali aantoont dat de Nederlandse krijgsmacht nog altijd 'bovenin het linkerrijtje' opereert, om in voetbaltermen te spreken, zeker in vergelijking met andere Navo-landen.

"Bij de aanstaande Navo-top in Wales, begin september, zal er ongetwijfeld druk op de lidstaten zijn om hun defensie-inspanningen op te voeren. Het is dus prettig te weten dat premier Rutte daar niet zonder verhaal staat, als een keizer zonder kleren."

COMMENTAAR, OPINIE 17

Naast geld is voor meer veiligheid vooral betere samenwerking nodig


Het e-mailadres bij dit profiel is nog niet bevestigd. Een link om te bevestigen kunt u vinden in uw inbox.
Bent u de link kwijt? Vraag hier een nieuwe aan.

Wachtwoord is niet correct

tonen

Wachtwoord komt niet overeen

tonen

U moet akkoord gaan met de gebruiksvoorwaarden

Deel dit artikel