Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

'Duitse joden moeten geloof niet verbergen'

Home

© Thinkstock

De voorzitter van de Centrale Raad van de Joden in Duitsland, Dieter Graumann, heeft de joden in Duitsland zaterdag opgeroepen hun geloof niet te verbergen. 'Ik laat niet toe dat wij ons joods-zijn alleen maar in achterkamertjes mogen beleven', schrijft hij in de Berlijnse krant Tagesspiegel. 'Wij joden in Duitsland zullen ons in ieder geval heel zeker niet laten intimideren', laat Graumann weten.

Hij reageert op de aanval op een rabbijn in Berlijn dinsdagavond. Vier jongeren tuigden de man op straat af voor de ogen van zijn dochtertje van 6. Volgens de voorzitter van de overkoepelende organisatie van de Duitse Joden betrof het 'niet alleen een kwaadaardige aanval op het jodendom, maar ook een aanval op ons allen, op onze waarden vrijheid, pluriformiteit en tolerantie'.

Graumann legt een verband met de toon van tegenstanders van besnijdenis, die volgens hem 'te vaak ongevoelig en kortweg onverantwoordelijk' is. Want als joden en moslims luidkeels wordt verweten dat zij met de besnijdenis hun zonen tot slachtoffer van 'seksueel geweld' maken en hun moedwillig pijn doen, is het gevolg een klimaat van onverdraagzaamheid en uitsluiting, aldus Graumann.

Graumanns houding wijkt af van die van voorzitter Gideon Joffe van de Joodse Gemeente in Berlijn. Hij zei na de aanval dat hij joden niet zou adviseren in het betrokken stadsdeel met een keppeltje de straat op te gaan. Een opleidingsinstituut voor rabbijnen in de nabij Berlijn gelegen stad Potsdam heeft studenten aangeraden om veiligheidsredenen voorlopig van de hoofdbedekking af te zien.

Trouw.nl is vernieuwd. Vanaf nu is onbeperkte toegang tot Trouw.nl alleen voor (proef)abonnees.


Wilt u dit artikel verder lezen?

Maak vrijblijvend een profiel aan en krijg gratis 2 maanden toegang.

Het e-mailadres bij dit profiel is nog niet bevestigd. Een link om te bevestigen kun je vinden in je inbox.
Ben je de link kwijt? Vraag hier een nieuwe aan.

Ongeldig e-mailadres

Wachtwoord is niet correct

tonen

Wachtwoord komt niet overeen

tonen

U moet akkoord gaan met de gebruiksvoorwaarden


Wij gaan vertrouwelijk om met uw gegevens. Lees onze privacy statement.

Deel dit artikel

Advertentie