Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

'Duitse criminaliteitscijfers gestegen na toestroom vluchtelingen'

Home

© ap

De criminaliteitscijfers in Duitsland zijn door de toestroom van vluchtelingen en illegalen vorig jaar met ruim 4 procent toegenomen. Dat schrijft de Tagesspiegel zondag onder verwijzing naar de officiële politiestatistieken van misdrijven over 2015, die maandag worden gepubliceerd.

Het cijfer betekent volgens de krant annex website niet dat vluchtelingen misdrijven hebben gepleegd. In Duitsland worden mensen die bijvoorbeeld zonder paspoort Duitsland binnenkomen om asiel aan te vragen, in de criminaliteitscijfers geregistreerd wegens illegaal verblijf. Zonder die cijfers zou het aantal misdrijven op 5,9 miljoen stabiel zijn gebleven.

In 2014 werden 157.000 gevallen van illegaal verblijf geregistreerd, vorig jaar waren dat in de stroom van circa een miljoen vluchtelingen naar Duitsland 402.000 zaken.

Geen verband
De misdaadcijfers in Duitsland liggen onder een vergrootglas na de melding van een reeks aanrandingen tijdens de jaarwisseling in Keulen, die aan asielzoekers werd toegeschreven. De partij Alternative für Deutschland stelt dat vluchtelingen meer dan gemiddeld betrokken zijn bij criminaliteit. Volgens de Tagesspiegel valt dat niet zonder meer uit de cijfers op te maken.

Weliswaar steeg het aantal verdachten van niet-Duitse herkomst met 12,8 procent, maar niet duidelijk is of zij behoren tot de groep vluchtelingen die vorig jaar naar Duitsland kwam. De verdachten kunnen ook behoren tot buitenlandse misdaadgroepen. Het aantal oorspronkelijke Duitsers in de misdaadstatistieken daalde wel, met 5 procent.

Het ophelderingspercentage in de Bondsrepubliek nam blijkens de cijfers vorig jaar met 7 procent toe. Ruim 56 procent van de delicten in Duitsland werd opgelost.

Lees verder na de advertentie
Volgens de Tagesspiegel valt niet zonder meer uit de cijfers op te maken dat asielzoekers bovengemiddeld veel bij criminaliteit betrokken zijn.

Deel dit artikel

Volgens de Tagesspiegel valt niet zonder meer uit de cijfers op te maken dat asielzoekers bovengemiddeld veel bij criminaliteit betrokken zijn.