Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

'Doorbraak' van het jaar: aids 1996

Home

De grootste wetenschappelijke 'doorbraken' in 1996 hebben plaatsgevonden in het aids-onderzoek.

Dat is althans de mening van het vaktijdschrift Science (21/12). In voorgaande jaren koos de redactie een molecuul van het jaar, maar nu is een top tien gemaakt van de grootste wetenschappelijke vorderingen in 1996. Het aids-onderzoek is de 'winnaar', in de rest van de top tien heeft Science geen rangorde aangebracht.

In 1996 is een 'cocktail' van verschillende remmers van het aids-virus ontwikkeld, waarbij twee 'oude' medicijnen zoals AZT en ddI worden gecombineerd met één van de verschillende, veel nieuwere protease-remmers. Ook is een nieuw eiwit gevonden waaraan het HIV-virus zich bindt als het een cel binnendringt.

Dergelijke ontwikkelingen zouden er volgens de Science-redactie toe kunnen leiden dat een HIV-besmetting niet langer een onvermijdelijk dodelijke afloop krijgt, maar veeleer een chronische ziekte wordt. Tenminste, voor wie het kan betalen.

De andere negen, door Science geselecteerde doorbraken van het afgelopen jaar zijn:

De oorsprong van het leven. Nieuwe inzichten omtrent de herkomst van leven, inclusief de mogelijkheid dat er leven op Mars heeft bestaan.

Elektronisch publiceren. Wetenschappers maken steeds meer gebruik van cyberspace als medium voor hun publicaties.

Prionziekten. Het onderzoek naar de rol van prionen bij het ontstaan van de 'gekke-koeienziekte' en de ziekte van Creutzfeldt-Jakob.

Lasers. Nieuwe materialen en ontwerpen die een nog veelzijdiger gebruik mogelijk maken, werden ontwikkeld.

Gistgenoom. Onderzoekers brachten de complete genetische kaart van bakkersgist bij elkaar.

T-cellen. De structuur en de werking van deze cellen van de afweer zijn verder ontrafeld.

Aardkern. De kern van de aarde, zo bleek uit onderzoek, draait sneller rond zijn as dan de rest van onze planeet. Elke vierhonderd jaar 'wint' de aardkern een draaiing op de omringende gesteentelagen.

Biologisch positioneringssysteem. In 1996 zijn moleculen ontdekt die een rol spelen bij de plaatsbepaling van cellen in dierembryo's.

Geprogrammeerde celdood. Onderzoek bracht meer duidelijkheid over het 'zelfmoordmechanisme' van een cel, dat in werking treedt als het voortbestaan van het organisme in het spel is.

Science somde ook zes veelbelovende onderzoeksterreinen op die in 1997 tot spannende resultaten zouden kunnen leiden: kankeronderzoek, experimenteel onderzoek naar elementaire deeltjes, computerprogramma's die toegangscodes breken, de rol van synthetische koolhydraten in geneesmiddelonderzoek, supersnelle quantumcomputers en onderzoek naar en met hoge-energie röntgenstraling.

Deel dit artikel