Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

'Doodstraf betekent einde aan EU-gesprekken met Turkije'

Home

Merkel en Erdogan bij een bijeenkomst in mei. © epa

De EU veroordeelt de couppoging in Turkije in sterke bewoordingen en benadrukte vandaag haar volledige steun aan de legale instellingen van het land, inclusief de gekozen regering en het Turkse parlement. Maar als Turkije de doodstraf weer invoert, betekent dat het einde van de toetredingsgesprekken met de Europese Unie.

Die boodschap heeft de Duitse bondskanselier Angela Merkel overgebracht aan de Turkse president Recep Tayyip Erdogan, zei een woordvoerster van de regering maandag.

De Turkse regering gaf na de mislukte staatsgreep van vorige week aan dat de doodstraf mogelijk terugkeert om de coupplegers te straffen. Het land schafte de doodstraf in 2004 juist af om te voldoen aan een van de voorwaarden van het EU-lidmaatschap. De laatste keer dat een executie werd voltrokken in Turkije was in 1984.

"De kanselier heeft er bij de president op aangedrongen in zijn reactie proportionaliteit en de rechtstaat niet uit het oog te verliezen", aldus de woordvoerster. De grote golf van arrestaties en ontslagen bij de overheid - duizenden zijn opgepakt of ontslagen - zijn zorgwekkend, voegde ze eraan toe.

Bijltjesdag
Minister Koenders van Buitenlandse Zaken sprak zich vanochtend ook uit tegen een bloedige afstraffing van de opstandelingen. "Stabiliteit en een rechtsstaat zijn nu van ongelooflijk belang in Turkije, voor de Turken zelf en voor Europa. Het is ook van groot belang dat er geen bijltjesdag in Turkije komt." Vanmiddag zei hij dat die dag toch al lijkt te zijn gekomen. "De situatie in Turkije is zeer ernstig. Het lijkt alsof er afrekeningen plaatsvinden. Er zitten kennelijk een boel lijstjes met namen in achterzakken. Daarom hebben wij een eensgezinde, duidelijke boodschap laten horen. Maar we moeten ook in gesprek blijven."

De Belgische minister Didier Reynders zei dat sancties tegen de coupplegers begrijpelijk zijn. Maar herinvoering van de doodstraf in Turkije is voor de EU onaanvaardbaar, zei hij. "Wij moeten duidelijk uitleggen dat hij niet te ver kan gaan", betoogde hij maandag.

Zowel aanhangers van de regering als de oppositie in Turkije hebben zich sinds de couppoging achter de gekozen regering geschaard. Voor herinvoering van de doodstraf is aanzienlijk minder steun. Onder andere de Koerdische oppositiepartij HDP heeft steun ervoor al uitgesloten.

Wilt u de reacties op dit artikel lezen? Registreer u hier voor een proefperiode van twee maanden.

Het plaatsen van reacties is voorbehouden aan de betalende abonnees van Trouw. Kijk hier voor een overzicht van onze abonnementen.

Het bekijken en plaatsen van reacties is voorbehouden aan onze betalende abonnees. Kijk hier voor een overzicht van onze abonnementen.

Als betalend abonnee kunt u een reactie plaatsen op dit artikel. Deze is alleen zichtbaar voor andere (proef)abonnees.

Om uw reactie te kunnen plaatsen, hebben we uw naam nodig. Ga naar Mijn profiel


Wilt u dit artikel verder lezen?

Maak vrijblijvend een profiel aan en krijg gratis 2 maanden toegang.

Het e-mailadres bij dit profiel is nog niet bevestigd. Een link om te bevestigen kun je vinden in je inbox.
Ben je de link kwijt? Vraag hier een nieuwe aan.

Ongeldig e-mailadres

Wachtwoord is niet correct

tonen

Wachtwoord komt niet overeen

tonen

U moet akkoord gaan met de gebruiksvoorwaarden


Wij gaan vertrouwelijk om met uw gegevens. Lees onze privacy statement.

Deel dit artikel

Advertentie