Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

'Dood juwelier was niet de bedoeling'

Home

© ANP
Update

Dat er bij de overval op de Haagse juwelierswinkel Lapidee geschoten zou worden was nooit de bedoeling, laat staan dat er een dode zou vallen. Sandro G. en Ziya B., toen allebei 19 jaar, waren erg naïef en hebben de overval op de winkel van Ruud Stratmann knullig in elkaar gezet en uitgevoerd.

Hierop kwamen de betogen van hun advocaten Peter Plasman en Gerard Spong neer. Beide raadslieden vinden de eisen van 18 jaar van het Openbaar Ministerie (OM) te hoog. Volgens Plasman is op de videobeelden van de overval te zien dat de overvallers al heel snel weg wilden. Stratmann was niet van plan zomaar toe te geven aan de jonge mannen die hem van zijn goud wilden beroven en dat liet hij merken. Ziya liep naar de deur, maar die was op slot. Sandro liep naar achteren, waar de werkruimte en toegang tot de bovenwoning waren, volgens de advocaat op zoek naar een andere uitgang.

De schoten die de 47-jarige Stratmann het leven kostten, zijn gelost door Sandro G., zo heeft hij verteld. Maar eigenlijk heeft hij niet eens echt de beslissing genomen om de trekker over te halen, aldus Plasman. 'Dat gebeurde in een reflex, in een afwerende beweging.' G. zou zo hebben gereageerd op een dosis pepperspray die Stratmann in zijn richting spoot. Toen de winkeldeur uiteindelijk open ging, was Ziya als eerste buiten. 'Hij wilde weg, hij heeft niet deelgenomen aan het schieten en hij heeft zich dus op het laatste, cruciale moment gedistantieerd van Sandro', zei advocaat Spong.

18 jaar
De mannen moeten van het Openbaar Ministerie (OM) 18 jaar de gevangenis in. Deze eis geldt voor zowel Sandro G. (20) als Ziya B. (19). Lasha G. (22) zou 15 jaar moeten krijgen. Het OM vindt hen alle drie schuldig aan de overval met dodelijke afloop op Stratmann.

Lasha G. heeft volgens het OM Sandro en Ziya naar juwelierszaak Lapidee aan de Beeklaan gereden. Hij heeft daar op hen gewacht en hen ook weer weggereden. Sandro en Ziya pleegden de daadwerkelijke overval, aldus justitie. De aanklager ziet Sandro G. als de schutter, 'maar degene die niet heeft geschoten, is net zo schuldig'.

Omdat Sandro en Ziya de overval samen hebben bedacht, gepland en uitgevoerd, eiste de aanklager voor hen dezelfde straf. Lasha G. heeft niet meegedaan met de overval; hij bleef in de auto. Maar omdat hij moet hebben geweten wat de andere twee in hun schild voerden en omdat hij niet heeft geprobeerd er een stokje voor te steken, ziet justitie hem als mededader. Vandaar de strafeis van 15 jaar.

De officier van justitie meent dat de mannen Stratmann 'zonder scrupules' hebben neergeschoten om weg te kunnen komen. 'Ruud Stratmann was als hardwerkende ondernemer niet van plan zijn spullen zomaar af te geven.' Hij verweerde zich onder meer met pepperspray. Het enige doel van de overvallers zou zelfverrijking zijn geweest. 'Ze hebben hem doodgeschoten voor een paar rotcenten.'

Deel dit artikel