Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

'Domino-effect in Europa tegen jongensbesnijdenis'

Home

Emma van der Wateren

Jongetje in Jakarta krult zijn tenen tijdens een besnijdenis in Jakarta. © AP

Rabbijnen in Europa zeggen zich te verzetten tegen een 'domino-effect' van acties tegen jongensbesnijdenis. Ze zijn bang dat het eeuwenoude joodse gebruik straks in heel Europa verboden is.

Onlangs bepaalde een rechter in Keulen dat het om religieuze redenen besnijden van jonge jongens gelijk staat aan zware mishandeling, ook als de ouders toestemming geven. De rechter stelde dat "het fundamentele recht van een kind op lichamelijke onschendbaarheid zwaarder weegt dan fundamentele rechten van de ouders".

De uitspraak van de rechter betekent niet een verbod op jongensbesnijdenis voor heel Duitsland, maar brengt artsen wel in een juridisch lastig parket. De Duitse Medische Associatie bracht daarom een advies uit aan artsen om geen besnijdenissen uit te voeren tot de juridische situatie is verhelderd. De Duitse regering zegt een wetswijziging te overwegen om de wettigheid van de besnijdenis te verzekeren.

Maar de uitspraak van de rechter had ook in het buitenland effect. Bepaalde Oostenrijkse en Zwitserse ziekenhuizen voeren de ingreep niet meer uit. De gouverneur van de Oostenrijkse provincie Karinthië heeft opgeroepen tot een verbod.

Conferentie voor Europese Rabbijnen
Rabbijnen spraken woensdag hun zorg uit over de anti-besnijdenisacties tijdens de Conferentie voor Europese Rabbijnen (CER). "Onze angst dat de uitspraak in Keulen een domino-effect in heel Europa kan veroorzaken, blijkt nu werkelijkheid", aldus een verklaring van de CER. De CER kondigde aan in gesprek te gaan met parlementariërs in heel Europa. Ze willen duidelijk maken hoe belangrijk de traditie is in hun geloof om steun te krijgen voor besnijdenis.

Jongensbesnijdenis, waarbij de voorhuid van de penis wordt verwijderd, vormt een belangrijk ritueel in de joodse en islamitische traditie. Joodse jongetjes worden gewoonlijk acht dagen na hun geboorte besneden. Bij moslims gebeurt dit voor de puberteit. Het zou belangrijk zijn voor rituele reinheid. Religieuze organisaties doen een beroep op de vrijheid van religie om een verbod af te wenden.

Pijnlijk en schadelijk
Ook in Nederland staat jongensbesnijdenis ter discussie, anders overigens dan meisjesbesnijdenis, dat verboden is. De artsenfederatie KNMG vindt dat de politiek zich moet uitspreken tegen jongensbesnijdenis. Dat zou het einde aan 'een pijnlijk en schadelijk ritueel' kunnen bespoedigen, stelt de organisatie. De KNMG is tegen een verbod, bang dat de ingreep daardoor ondergronds zal plaatsvinden, met alle risico's van dien.

Mogelijke medische complicaties van jongensbesnijdenis zijn onder meer infecties, nabloedingen, plasbuisvernauwing, seksuele problemen en zelfs amputatie. Juridisch staat het een arts vrij om te weigeren een besnijdenis uit te voeren, omdat er geen medische noodzaak is. Besnijdenissen vinden meestal plaats in gespecialiseerde klinieken.

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) stelt dat besnijdenis de kans op een HIV-infectie, door heteroseksueel contact, bij mannen aanzienlijk vermindert.Het e-mailadres bij dit profiel is nog niet bevestigd. Een link om te bevestigen kunt u vinden in uw inbox.
Bent u de link kwijt? Vraag hier een nieuwe aan.

Wachtwoord is niet correct

tonen

Wachtwoord komt niet overeen

tonen

U moet akkoord gaan met de gebruiksvoorwaarden


Deel dit artikel

Advertentie