Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

'Dominee die bestaan Jezus ontkent mag blijven'

Home

Robin de Wever

© Wikimedia

De Nijkerkse dominee die ontkent dat Jezus heeft bestaan, hoeft geen ontslag of zware tucht te verwachten. Een vermanende brief kan ook voldoende zijn. Dat schrijft de landelijke scriba (secretaris) van zijn kerk, Arjan Plaisier.

De dominee, Edward van der Kaaij, raakte vorige week in opspraak toen de orthodoxe flank binnen de Protestantse Kerk in Nederland (PKN) het kerkgenootschap verzocht tot een tuchtprocedure. De Gereformeerde Bond, zoals die flank zich noemt, spreekt schande van Van der Kaaijs boek 'De ongemakkelijke waarheid van het christendom'.

Daarin gaat hij in tegen heersende opvattingen over Jezus en stelt hij dat Jezus nooit op aarde heeft rondgelopen. Alle elementen van het bijbelse verhaal zouden gebaseerd zijn op mythes uit het oude Egypte. Eind vorige maand werd Van der Kaaij al geweerd uit een kerk waar hij zou gaan preken.

Of er een tuchtprocedure komt is niet aan het landelijk moderamen van de kerk, schrijft Plaisier op de website van de PKN. Die keuze moet gemaakt worden door de kerkenraad Van der Kaaijs lokale gemeente of door een regionaal orgaan. Wel heeft Plaisier een duidelijke mening over de kwestie.

'Paulus zou een brief hebben geschreven'
"Soms zijn er tongen die toch echt iets anders zeggen dan hoe er in de kerk de eeuwen door is gesproken", schrijft hij. "Je herkent er het evangelie van Gods liefde niet meer in, en Jezus lijkt eruit weggestreept. Wat dan? Dan denk ik aan hoe Paulus dat deed. Hij schreef een brief aan een gemeente waar mensen beweerden dat er geen opstanding uit de doden is. Paulus ging daar scherp tegenin. Hij zei: 'Als je dat beweert dan is het geloof zinloos. Hou dan maar op met verkondigen'."

Een belangrijk signaal, vindt Plaisier. "Hij zei niet: 'Gooi de mensen die dat beweren de kerk uit'. Waarom hij dat niet deed? Misschien omdat je dan kan blijven gooien. Het eind is zoek."

Dat een tuchtprocedure om vrijzinnigheid in de PKN niet ondenkbaar is, ontdekte de Zeeuwse dominee Klaas Hendrikse enkele jaren geleden. Zijn opvatting dat God 'niet bestaat, maar gebeurt', leidde tot een kerkelijk onderzoek. Daaruit bleek dat hij dat hij 'de fundamenten van de kerk' niet aantastte.

Lees verder na de advertentie
Paulus zei niet: `Gooi de mensen die dat beweren de kerk uit¿. Waarom hij dat niet deed? Misschien omdat je dan kan blijven gooien. Het eind is zoek

Scriba Arjan Plaisier van de Protestantse Kerk in Nederland

Trouw.nl is vernieuwd. Vanaf nu is onbeperkte toegang tot Trouw.nl alleen voor (proef)abonnees.


Wilt u dit artikel verder lezen?

Maak vrijblijvend een profiel aan en krijg gratis 2 maanden toegang.

Het e-mailadres bij dit profiel is nog niet bevestigd. Een link om te bevestigen kun je vinden in je inbox.
Ben je de link kwijt? Vraag hier een nieuwe aan.

Ongeldig e-mailadres

Wachtwoord is niet correct

tonen

Wachtwoord komt niet overeen

tonen

U moet akkoord gaan met de gebruiksvoorwaarden


Wij gaan vertrouwelijk om met uw gegevens. Lees onze privacy statement.

Deel dit artikel

Advertentie
Paulus zei niet: `Gooi de mensen die dat beweren de kerk uit¿. Waarom hij dat niet deed? Misschien omdat je dan kan blijven gooien. Het eind is zoek

Scriba Arjan Plaisier van de Protestantse Kerk in Nederland