Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

'Doden in Darfur bij chemische aanval'

Home

VAN ONZE REDACTIE BUITENLAND

Soedan | Volgens Amnesty zijn in Darfur veel kinderen slachtoffer geworden van chemische wapens. Soedan ontkent.

Het Soedanese leger gebruikt chemische wapens in Darfur. Onder de honderden slachtoffers zijn veel kinderen. Dat meldt Amnesty International in een rapport dat ze gisteren publiceerde. De organisatie komt daarin tot de conclusie dat de afgelopen acht maanden dertig aanvallen met mogelijk chemische wapens zijn uitgevoerd waarbij tussen de 200 en 250 mensen zijn gedood. De meest recente chemische aanval zou op 9 september hebben plaatsgevonden. Amnesty roept op tot een diepgaand onderzoek door de organisatie voor het verbod op chemische wapens (OPCW).

De mensenrechtenorganisatie moest noodgedwongen op afstand onderzoek doen omdat ze zelf geen toegang tot het zeer afgelegen en bergachtige Jebel Marragebied kreeg. Ze bekeek onder andere beelden van kinderen en baby's na de aanvallen, zegt onderzoeker Tirana Hassan. "We zagen een kind schreeuwen van de pijn voordat het stierf. Veel beelden tonen jonge kinderen bedekt met wonden en blaren. Sommigen konden niet ademen en gaven bloed over."

Ook namen de onderzoekers zo'n 200 interviews met getuigen af. Die vertelden hen over stank nadat de bommen waren afgeworpen en blauwe rookpluimen. Overlevenden vertelden dat hun ogen, urine en huid van kleur veranderden na de aanvallen.

De opstellers van het rapport analyseerden verder satellietbeelden waarop te zien is dat zo'n 171 dorpen zijn vernietigd. Alle bevindingen legde Amnesty International vervolgens voor aan twee onafhankelijke deskundigen op het gebied van chemische wapens. Zij onderschrijven de conclusies van het rapport.

Volgens de Soedanese ambassadeur bij de Verenigde Naties, Omer Dahab Fadl Mohamed, bezit zijn land niet eens chemische wapens. De VN-ambassadeur deed het rapport als 'volkomen ongegrond' af. "De wilde beschuldigingen aan ons adres zijn nergens op gebaseerd en hebben alleen als doel om het vredesproces en de economische ontwikkeling in de war te schoppen."

Soedan ondertekende in 1999 de conventie die het gebruik van chemische wapens verbiedt. De Soedanese president Al-Bashir werd al eerder beschuldigd van het plegen van oorlogsmisdaden. In 2009 vaardigde het Internationaal Strafhof een arrestatiebevel tegen Al-Bashir uit, maar tot nu toe leverde geen enkel land hem uit aan Den Haag.

Sinds het conflict in 2003 in Darfur tussen de regering en verschillende rebellengroepen uitbrak, zijn al 300.000 mensen gedood. Ruim 4 miljoen mensen hebben hulp nodig. Maar hulporganisaties krijgen niet overal toegang. In het gebied is een gecombineerde vredesmacht van de Afrikaanse Unie en de Verenigde Naties (Unamid) actief. Het hoofd daarvan, Martin Uhomoibhi, riep de regering al eerder deze week op humanitaire organisaties toe te laten in de afgelegen gebieden.

Deel dit artikel