Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

'DNB was spookbenauwd over nationalisatie ING'

Home

ANP/Redactie

Henk Brouwer. © ANP

Voor De Nederlandsche Bank was een nationalisatie van bankverzekeraar ING begin 2009 een 'horrorscenario'. Dat zei oud-DNB-directeur Henk Brouwer vandaag bij de parlementaire enquêtecommissie. 'Wij waren er spookbenauwd voor', zei Brouwer.

Gisteren onthulde oud-topambtenaar van het ministerie van Financiën Ronald Gerritse dat een wet voor de nationalisatie van ING in het diepste geheim was voorbereid. Volgens DNB was nationalisatie van ING 'heel complex' en bracht het veel risico's met zich mee. Het zou ook voor de Nederlandse financiële markten een 'enorme klap' zijn geweest, aldus Brouwer.

De risico's bestonden er onder meer uit dat ING voor 1360 miljard euro aan verplichtingen op de balans had staan. Brouwer zei dat hij nooit serieus gedacht heeft dat de ultieme oplossing van nationalisatie nodig zou zijn. Op de vraag of DNB het ministerie van Financiën nationalisatie had afgeraden, zei Brouwer: 'In die geest is er wel gesproken.'

Deel dit artikel