Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

x

'Dien klacht in om kunstheup'

home

Mensen met een metaal-op-metaalkunstheup doen er goed aan om een klacht in te dienen tegen het ziekenhuis waar die is geplaatst. Dat zei NPCF-directeur Wilna Wind vandaag. 'Vooral als de kunstheup geplaatst is nadat bekend werd dat die schadelijk is voor de gezondheid, moeten patiënten het ziekenhuis verantwoordelijk stellen.'

Ondanks publicaties over ernstige bijwerkingen heeft de helft van de ziekenhuizen in Nederland omstreden kunstheupen geplaatst. Dat blijkt uit onderzoek van Medisch Contact en tv-programma Reporter.

'Het is onvoorstelbaar dat ziekenhuizen, toen bekend was dat de heupen niet oké waren, er toch mee doorgingen', benadrukt Wind.

Volgens Medisch Contact zijn er wel wat klachten ingediend tegen ziekenhuizen, maar zijn dat er niet heel veel. Patiëntenfederatie NPCF raadt daarom patiënten aan om dat alsnog te doen.

Door slijtage van de kunstheup ontstaan minuscule metaaldeeltjes. Die verspreiden zich via bloed in het lichaam en kunnen onder meer zwellingen, botverlies en bewegingsbeperking veroorzaken. Patiënten moeten vaak een hersteloperatie ondergaan.

De omstreden kunstheup wordt inmiddels niet meer geplaatst in Nederlandse ziekenhuizen.

Trouw.nl is vernieuwd. Vanaf nu is onbeperkte toegang tot Trouw.nl alleen voor (proef)abonnees.

Deel dit artikel

Advertentie

Wilt u dit artikel verder lezen?

Maak vrijblijvend een profiel aan en krijg gratis 2 maanden toegang tot Trouw.nl.

Het e-mailadres bij dit profiel is nog niet bevestigd. Een link om te bevestigen kun je vinden in je inbox.
Ben je de link kwijt? Vraag hier een nieuwe aan.

Ongeldig e-mailadres

Wachtwoord is niet correct

tonen

Wachtwoord komt niet overeen

tonen

U moet akkoord gaan met de gebruiksvoorwaarden

Wij gaan vertrouwelijk om met uw gegevens. Lees onze privacy statement.