Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

'Die daders lachen zich kapot'

Home

WILMA VAN METEREN

"Een fietsroute langs 18 prachtige moordplekken, onder genot van een hapje en een drankje. Maak er een gezellige boel van."

Mariet Kraus-Maassen reageert nu met enig sarcasme. Maar ongeloof en verbijstering overheersten toen ze in de Limburger/Limburgs Dagblad las dat de Kiwanis-afdeling, een goede-doelenclub, een moordtocht in Venlo had gemaakt. Die voerde wellicht langs de plaats waar haar jongste broer Chiel in 1998 om het leven werd gebracht. "Mijn moeder was in shock. Ik dacht dit kan gewoon niet."

Bij de organisatie Aandacht Doet Spreken (ADS) voor nabestaanden van slachtoffers van geweldsmisdrijven, waarvan Kraus lid is, blijven verontwaardigde reacties binnenkomen, aldus secretaris Martin Roos. Een sympathisant heeft de Tweede Kamer in een brief gevraagd dit soort routes te verbieden.

Mariet Kraus zelf mailde organisator Jos Bouten. Die benadrukt de serieuze kant van de fietstocht. Kraus vindt dat hij 'respectloos' over de nabestaanden heen is gestapt. "Ik sta voor 200 procent achter hun intentie om aandacht te vragen voor de strafmaat, we kaarten dat zelf voortdurend aan. Maar de manier waarop is cru. Je leest bovendien over plannen voor nog zo'n tocht. Alle namen en plaatsen staan erin, het is voer voor sensatiezoekers. Die daders lachen zich kapot."

Vergelijkingen met de Baantjer-route of de Jack-the-Rippertocht gaan volgens haar mank. "Baantjer is fictief en naasten van slachtoffers van the Ripper zijn er niet meer. Maar hier in Venlo zijn nog zoveel nabestaanden. Bouten zegt de emoties te begrijpen, hij begrijpt hélemaal niet wat voor impact dit heeft. Als Kiwanis ons wil helpen, waarom neemt ze dan geen contact? Er moet nog veel veranderen in het belang van nabestaanden en van slachtoffers, die niet voor zichzelf kunnen spreken."

Kraus is blij met de steun van lotgenoten voor haar protest én alle jaren sinds de dood van haar broer. "Het leven gaat voor iedereen door, maar ik moest mijn verhaal kwijt. Als je er niet meer over kunt praten, dan is het alsof het niet is gebeurd. Ik zat een poos in de ziektewet en veranderde een paar keer van werkplek. Je kunt niet het hele verhaal iedere keer op tafel leggen. Bij mensen die iets soortgelijks hebben meegemaakt, mag je praten, lachen, huilen zonder dat ze een oordeel vellen of opmerkingen maken als 'ben je er nog niet overheen'. We hebben bijeenkomsten en soms een uitstapje. Het voelt als een warme deken."

Veel mensen hebben volgens haar niet in de gaten wat zo'n dood met je doet. Dat is vaak onwetendheid en in die zin maakt ze de Kiwanis-fietsers geen verwijten.

"Mijn broers verjaardag, de dag dat hij om het leven is gekomen, het proces, ieder jaar keert het terug in je gedachten. De dader loopt hier al weer 2,5 jaar vrij rond, ik weet dat ik hem tegen kan komen. Zijn leven gaat gewoon door."


Het e-mailadres bij dit profiel is nog niet bevestigd. Een link om te bevestigen kunt u vinden in uw inbox.
Bent u de link kwijt? Vraag hier een nieuwe aan.

Wachtwoord is niet correct

tonen

Wachtwoord komt niet overeen

tonen

U moet akkoord gaan met de gebruiksvoorwaarden

Deel dit artikel