Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

’Die bacterie lust wel pap van die giftige cocktail’

Home

Van onze verslaggever

Als de bodemverontreiniging van het Utrechtse Griftpark in kaart is gebracht, kan de gemeente een gif vretende bacterie in stelling brengen.

Met een geavanceerde seismologische methode wordt de bodem van het Griftpark in Utrecht onderzocht. De gemeente wil met deze Amerikaanse techniek proberen de concentraties van bodemverontreiniging in kaart te brengen.

Als er nauwkeurige locaties bekend worden, kunnen mogelijk bacteriën worden ingezet bij de bestrijding van de vervuiling. Onlangs is ontdekt dat er in de sterk vervuilde bodem van het Griftpark al bacteriën actief zijn. Dit soort organismen wordt vaker benut bij het opruimen van bodemverontreinigingen.

De vervuiling dateert uit de 19de eeuw, toen in het gebied een gasfabriek stond. In de bodem van het voormalige bedrijventerrein bevinden zich enorme teerputten.

Het Griftpark geldt als één van de sterkst vervuilde gebieden van Nederland. Het terrein werd achttien jaar geleden ingepakt in betonwanden die zestig meter diep in de grond steken. Sanering was destijds geen optie vanwege de enorme kosten.

De wanden moeten voorkomen dat omliggend grondwater het gebied bereikt. De gemeente pompt grondwater onder het Griftpark permanent op. Dit water wordt vervolgens gezuiverd. Dit kost op jaarbasis ongeveer een half miljoen euro.

De wanden zorgen er voor dat de hoeveelheid grondwater in het gebied beperkt blijft. Zonder de wanden zou er ruim 250 kubieke meter water per uur moeten worden opgepompt, door de betonconstructie is dat nog geen 12 kuub.

Het seismologisch onderzoek, waarbij met trillingen de samenstelling van de bodem in kaart wordt gebracht, biedt mogelijkheden om tot diepten van honderd meter zeer gedetailleerde beelden te krijgen van de bodemsamenstelling.

Er wordt een gebied van ongeveer anderhalve hectare onderzocht, waarvan wordt vermoedt dat daar de grootste vervuiling zit. Als de meettest slaagt, zal later de bodem van het hele Griftpark seismisch worden onderzocht.

Vooral de vondst van de gif vretende bacterie was voor projectleider Gert Leurink, die sinds de jaren negentig betrokken is bij de sanering van het Griftpark, belangrijk nieuws. „We hadden tot dusver nog nooit iets gemeten van de aanwezigheid van een bacterie. Maar inmiddels hebben we ’m te pakken. Hij komt mee met het opgepompte grondwater. We zien ook dat hij van die giftige cocktail onder het park wel pap lust.”

Als de bodem met hulp van bacteriën kan worden gereinigd, zal de gemeente mogelijk op lange termijn kunnen stoppen met het oppompen van bodemwater. „Maar er is nog een lange weg te gaan”, aldus Leurink.

Deel dit artikel