Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

'Defensie-minister' Kosovo vermoord

Home

TIRANA (AP, ANP) - Ahmet Krasniqi, de 'minister van defensie' van de Kosovaarse regering-in-ballingschap, is in de Albanese hoofdstad Tirana vermoord, zo heeft het Albanese ministerie van binnenlandse zaken gisteren bekendgemaakt.

Volgens het 'consulaat' van de ballingenregering werd de 50-jarige Krasniqi maandagavond even voor half twaalf in een nauwe, donkere straat doodgeschoten door twee gemaskerde mannen. De daders wisten te ontkomen.

Krasniqi maakte deel uit van de regering in ballingschap die in het begin van de jaren '90 werd opgericht door Ibrahim Rugova, de Kosovaarse leider die met de Servische autoriteiten onderhandelt over zelfbestuur voor Kosovo. De ballingenregering wordt geleid door Bujar Bukoshi en opereert vanuit Zwitserland en andere landen in West-Europa.

In de verklaring van het consulaat wordt Krasniqi “een van de beste” officieren van het etnisch-Albanese verzet genoemd. Hij was tot '91 kolonel in het voormalige Joegoslavische leger (JNA) en sloot zich bij het Kroatische leger aan bij het uitbreken van de oorlog tussen Servië en Kroatië .

Als minister van defensie was Krasniqi verantwoordelijk voor het organiseren van paramilitaire strijdkrachten, naast het Bevrijdingsleger voor Kosovo (UCK) dat vecht voor een onafhankelijk Kosovo. Politieke waarnemers in Kosovo meenden dat de moord op Krasniqi onderdeel kan zijn van een machtsstrijd in het kamp van de etnisch-Albanese rebellen. Het Kosovo Informatiecentrum, dat dicht bij Rugova staat, schreef de moord echter toe aan “de ver reikende hand van het Servische regime”.

Gijzeling

Het UCK houdt bij het dorp Ciles dertien medestanders van Rugova in gijzeling, meldt radio Voice of America. Onder de ontvoerden is ook Djerde Deme, vice-voorzitter van het onofficiële Albanese parlement van Kosovo. Rugova's Democratische Liga van Kosovo (LDK) is in Pristina bijeengekomen om zich te beraden over de nu ontstane situatie.

De radicale politieke vertegenwoordiger van de UCK, Adem Demaci, heeft bekendgemaakt dat hij zich om gezondheidsredenen tijdelijk uit het openbare leven terugtrekt. Volgens ingelichte kringen in Pristina is zijn besluit een gevolg van zijn onvermogen om de vrijlating van de dertien politici te bewerkstelligen.

Servische eenheden hebben gisteren een aanval uitgevoerd op de laatste bolwerken van het UCK in de regio Drenica. Daarbij zijn volgens de Serviërs vier dorpen veroverd. Zij verwachten dat het UCK binnen drie dagen uit Drenica is verdreven.

De Europese Unie heeft gisteren de Oostenrijkse ambassadeur in Belgrado, Petric, benoemd tot bemiddelaar in het conflict in Kosovo. Petric zal als speciale afgezant naast de Amerikaanse bemiddelaar Christopher Hill optreden.

Deel dit artikel