Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

‘De woonwijken in Tripoli veranderen in slagvelden’

Home

Redactie

Soldaten van de overheidstroepen van Libië lossen schoten in Tripoli © REUTERS

De humanitaire situatie bij de Libische hoofdstad Tripoli, waar al weken wordt gevochten, is in die periode dramatisch verslechterd. Daarvoor waarschuwt het Internationale Comité van het Rode Kruis (ICRC).

 Ruim 30.000 mensen zouden noodgedwongen hun huizen zijn ontvlucht. Het Rode Kruis maakt zich grote zorgen om burgers die in de buurt van het front wonen. “Dichtbevolkte woonwijken veranderen geleidelijk aan in slagvelden”, aldus het lokale ICRC-hoofd Youness Rahoui. Ziekenhuizen proberen het hoofd te bieden aan chronische tekorten aan medische hulpmiddelen, terwijl de elektriciteit voortdurend uitvalt. Ook wordt het voor hulpverleners steeds gevaarlijker om gewonden op te halen in de stad.

Lees verder na de advertentie
Soldaten van de overheidstroepen van Libië lossen schoten in Tripoli © REUTERS

Bij de kuststad vechten troepen van krijgsheer Khalifa Haftar met milities die de regering in Tripoli steunen. Het ICRC zegt dat veel gevluchte burgers zijn ingetrokken bij familie of vrienden. Andere vluchtelingen worden opgevangen in openbare gebouwen, zoals scholen.

Rabib Al-Rifai, de woordvoerder van het Rode Kruis in buurland Tunesië, vertelde de persbureaus dat de gezondheidszorg al acht jaar steeds slechter wordt. Als het conflict langer duurt, vreest zij dat er al snel helemaal geen medische zorg meer beschikbaar is. Zij hoopt dat de strijdende partijen burgers die het gebied willen verlaten vrije doorgang geven.

De wereld gezondheidsorganisatie WHO maakte bekend dat 278 mensen in de afgelopen drie weken zijn omgekomen en 1332 mensen verwondingen opliepen. 

Lees ook: 

Libië staat aan de rand van een burgeroorlog

In Libië dreigt een chaotische burgeroorlog. De strijders van milities die onder het commando staan van generaal Khalifa Haftar van het Libische Nationale Leger (LNA)rukken op naar de hoofdstad Tripoli.

De strijd in Libië brengt migranten verder in het nauw

De migranten die vastzitten in Libië hebbenhet nog moeilijker door de opgelaaide strijd.

Deel dit artikel