'De VVD bakt geen zoete broodjes'

home

Redactie

VVD-lijsttrekker Mark Rutte presenteert het partijprogramma © ANP

'Nuchter, zakelijk en degelijk', noemde lijsttrekker Mark Rutte vanochtend het verkiezingsprogramma van de VVD. En al moet het nog worden doorgerekend door het Centraal Planbureau, het is gedekt. Er moeten nu goede keuzes worden gemaakt, zei hij, willen we ons mooie en sociale land handhaven. Er moet worden gesneden in de overheid, om elders te kunnen investeren.

'De VVD bakt geen zoete broodjes', zei lijsttrekker Rutte tijdens de presetatie in perscentrum Nieuwspoort. Al onze verworvenheden zijn ons niet komen aanwaaien, benadrukte hij. 'Nederland is niet op de pof gebouwd, maar op hard werken. Op de mentaliteit van niet lullen maar poetsen.' We moeten een euro eerst verdienen, voordat we hem uitgeven, waarschuwde Rutte.

'Welvaart komt van ondernemers en hard werkende mensen, van mensen die initiatief nemen, niet van de overheid.' De inkomstenbelasting voor hardwerkende Nederlanders moet dus omlaag en het moet aantrekkelijker worden om aan het werk te gaan, benadrukt Rutte.

Op 12 september, de dag van de verkiezingen, 'kijkt Nederland in de spiegel', vindt Rutte. We staan dan voor een fundamentele keuze tussen 'pappen en nathouden' en de problemen nu echt aanpakken. Een van de dingen waarop fiks bezuinigd kan worden, is volgens de VVD ontwikkelingshulp: 'Waarom moet de overheid het collectieve schuldgevoel afkopen?', vroeg Rutte zich af. En het is echt 'onvermijdelijk' dat het eigen risico in de zorg omhoog gaat.

Er moet ook minder omslachtig worden gewerkt. Vier diensten die zich bezighouden met rijksvastgoed is volgens Rutte te erg. En hij ergert zich wezenloos als een vrouw die denkt dat ze borstkanker heeft, weken moet wachten voor ze de uitslag krijgt.

Samsom
PvdA-leider Diederik Samsom noemt het programma van de VVD 'onverstandig. 'De VVD kiest voor de overtreffende trap van de kille eenzijdige bezuinigingsagenda van de afgelopen jaren, waardoor de economie krimp en werkloosheid toenam. Ontluisterend zijn de afbraak van sociale zekerheid en de ingrepen in de zorg. Zij vormen een aanslag op de koopkracht van gewone gezinnen. De VVD laat hen de rekening van de crisis betalen.'

Lees verder na de advertentie

Trouw.nl is vernieuwd. Ter kennismaking mag u nu gratis onze artikelen lezen.

Deel dit artikel

Advertentie