Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

'De muziek van Bach is niet echt supervervelend'

Home

door Sandra Kooke

Het Bachjaar. Concerten, cd's, biografieën, balletten, toneelstukken, tentoonstellingen en curiosa - 250 jaar na zijn dood wordt de componist der componisten alom geëerd en geprezen. Aflevering 15 van een wekelijkse rubriek over alles wat met Bach te maken heeft: het Aquamarijncollege te Vlaardingen.

,,Wel mooi. Niet écht supervervelend.'' Zo reageren Laura van Dorp (17) en Lineke Veld (16) van de christelijke scholengemeenschap Aquamarijn uit Vlaardingen op de vraag wat ze van Bach vinden. De klas van 5 vwo heeft net een project van twee weken over de Duitse componist achter de rug. In de lessen godsdienst, natuurkunde, Nederlands en muziek werden in totaal tien uren besteed aan de muziek van Bach, het mechaniek van het orgel, de plaats van Bachs muziek in de kerk en de invloed van Bach op Nederlandse schrijvers. Maarten 't Hart is langs geweest en vorige week donderdag kwam klavecinist Siebe Henstra mét klavecimbel naar school om een uur te spelen en te praten.

Het project is een initiatief van de Nederlandse Bachvereniging en het Koninklijk Conservatorium in Den Haag. Natuurlijk vanwege het 250ste sterfjaar van Bach en de concertserie die de Bachvereniging daarom organiseerde. Leerlingen krijgen aan de hand van een brochure les over de cantate 'Christ lag in Todesbanden'. De opdrachten wijzen leerlingen op de manier waarop Bach de tekst muzikaal ondersteunde. Zij moeten zelf de door Bach gebruikte 'muzikale middelen' benoemen. Daarna komt een musicus van de Nederlandse Bachvereniging naar school en tot slot gaan de leerlingen naar een uitvoering van de cantate.

Acht scholen deden eraan mee. De meeste middelbare scholen hebben het te druk met andere activiteiten en repetities, zegt een van de organisatoren, Adri van Vugt, met spijt. Van Vugt geeft schoolmuziek aan het Haags conservatorium en is muziekleraar op het Aquamarijncollege. Samen met de conrector van de school, die ook een passie voor Bach heeft, heeft hij het project uitgebreid naar andere vakken.

Van Vugt weet dat hij niet veel moet verwachten van zijn leerlingen. ,,Ze zullen niet opeens allemaal van Bach houden. We hopen dat we wat vooroordelen weg kunnen nemen. Bijvoorbeeld de hardnekkige gedachte dat Bach zware muziek schreef. Door een musicus op school uit te nodigen, laten we zien dat hij maar een gewoon mens is. Zo komt klassieke muziek wat dichter bij de leerlingen te staan. Als één leerling daarna een cd van Bach koopt, is dat mooi meegenomen.''

Het bezoek van Siebe Henstra maakt in elk geval indruk. Terwijl het geschreeuw op de gang door de dichte deur klinkt, slaat het gegiechel in de klas langzaam om in aandacht. Achttien meisjes en drie jongens luisteren met ernstige gezichten naar het spel van Henstra.

Henstra speelt een prelude uit het 'Wohltemperierte Klavier', een eenvoudige en een versierde sarabande en de sonate over David en Goliath van Johann Kuhnau. Hij legt precies uit wat je in de muziek kunt horen. Eerst de reuzenstappen van Goliath, dan het gevecht, de geslingerde steen, de val van de reus en tot slot de vreugdedans van de Israëlieten. Als klap op de vuurpijl speelt Henstra de 'Chromatische Fantasie' van Bach. De verbazing over al die snelle noten staat op de gezichten te lezen.

Na afloop komen de vragen aan Henstra. ,,Hoelang speelt u al klavecimbel? Al 25 jaar? En alleen klassieke muziek? Gaat dat niet vervelen?''

Henstra heeft al meer scholen bezocht en het is hem opgevallen hoe weinig kinderen het klavecimbel kennen. Henstra: ,,Maar ze reageren wel leuk. Een meisje uit Almere vond het echt 'vet' dat ik een klavecimbel thuis had.''

'Vet' is niet het woord dat Laura en Lineke voor de muziek van Bach zullen gebruiken. Het project was 'leuk', de muziek 'wel mooi', vooral de vrolijke en de meerstemmige stukken. Maar thuis zullen ze de Backstreet Boys niet verruilen voor Bach. Laura: ,,Laatst hoorde ik dat je een cd met heel veel muziek van Bach bij het Kruidvat kunt kopen. Misschien doe ik dat wel een keer. Als ik in een gekke bui ben.''

Deel dit artikel