Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

'Dateer uw bouwwerken in jaar 2000'

Home

Van onze kunstredactie

Als alle woonwijken, bruggen, viaducten, villa's en andere bouwwerken die in het jaar 2000 worden opgeleverd van een datering worden voorzien, zal er een 'leesbaar spoor' ontstaan van alle architectuur van één jaar uit de geschiedenis.

Deze oproep aan ontwerpers, bouwers en opdrachtgevers in Nederland, aan de vooravond van de dag van architectuur, is een initiatief van grafisch ontwerper Jan Kleingeld. De Bond van Nederlandse Architecten (BNA) en Bond van Nederlandse Ontwerpers (BNO) ondersteunen het 'Anno 2000' gedoopte plan.

De BNA overweegt om na afloop van het jaar 2000 een boekwerk uit te brengen dat een representatief beeld geeft van de uitvoering van het plan en daarmee het 'bouwen in het jaar tweeduizend' scherp in kaart zal brengen.

Volgens de initiatiefnemers is de traditie van het dateren in de tweede helft van de twintigste eeuw verloren gegaan, alleen de Nederlandse Spoorwegen en Rijkswaterstaat voorzien hun bouwwerken nog consequent van een jaartal. 'Anno 2000' wil die traditie in een belangrijk overgangsjaar weer tot leven roepen. Informatie is te vinden op de website http://www.onscreen.nl/anno2000/.

Deel dit artikel