Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

#cutforbieber zoemt het rond

Home

IRIS PRONK

Zet een mes in je pols om Justin Bieber te redden! Deze lugubere oproep zagen wereldwijd vele tienermeisjes voorbijkomen. De populaire zanger heeft een slechte gewoonte: hij rookt joints. Om hem daarvan te genezen, werden zijn fans aangespoord zichzelf te verwonden en foto's daarvan via Twitter rond te sturen. Van schrik zou Bieber wel op het rechte pad belanden.

#cutforbieber was binnen enkele uren 'trending topic' in de VS en ook in Nederland de meest besproken tweet. Gisteren werd bekend dat het een nare grap betrof. "Twitter wat plaatjes van mensen die zichzelf snijden en beweer dat we dat deden omdat Bieber wiet rookt", schreef de grappenmaker op 4chan, een controversieel Amerikaans internetforum dat ook aan de wieg van hackclub Anonymous zou hebben gestaan. "Kijken of we een paar kleine meisjes zo gek kunnen krijgen om zichzelf te snijden."

Of meisjes dat ook echt gedaan hebben, valt niet te achterhalen. Op internet circuleerde gisteren - naast foto's van bloederige armen - ook de foto van ene Sam Brooks, een 14-jarig meisje dat zelfmoord zou hebben gepleegd vanwege Biebers jointjes. Werkelijkheid of fake?

Hoe dan ook een bericht dat emotionele reacties oproept, zegt mediasocioloog Linda Duits. En dat is precies de bedoeling van zogeheten trollen: intriganten die via internet zoveel mogelijk mensen proberen te shockeren. Met #cutforbieber hebben deze trollen een enorm succes geboekt. "Een regel op internet is: Don't feed the trolls", zegt Duits. "Je moet ze negeren. Maar deze trol kreeg wereldwijd veel aandacht."

Duits adviseert ouders van Bieberfans om zich niet te veel zorgen te maken over de oproep. Jongeren zijn volgens haar wel gewend aan 'grapjes met een shockelement'. "Er gaan veel dingen op internet rond die ouders niet willen zien."

Voor suïcide is een copycat-effect aangetoond: de zelfmoord van een jongere kan leeftijdgenoten tot hetzelfde aanzetten. Maar voor besmettelijkheid van de snijfoto's is Duits niet zo bang.

Deel dit artikel