Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

'Conflict in Syrië is nu een burgeroorlog'

Home

Redactie buitenland

Syriërs vertellen een VN waarnemer wat ze hebben gezien. © AFP

Het gewapende conflict in Syrië is zo omvangrijk en zo ernstig dat het als een burgeroorlog moet worden gezien. Dat heeft het Internationaal Comité van het Rode Kruis (ICRC) laten weten. Tot nu toe bestempelde het ICRC alleen bepaalde gebieden in Syrië als oorlogszone.

De definitie van het conflict als een burgeroorlog - volgens het Rode Kruis 'een niet-internationaal gewapend conflict'- betekent dat het internationaal humanitair recht onder alle omstandigheden van toepassing is op alle plaatsen in Syrië waar gevechten zijn. Zo moeten de strijdende partijen zich houden aan de Geneefse Conventies over het oorlogsrecht. De beoordeling van het Rode Kruis, die wereldwijd als leidend wordt gezien, kan worden gebruikt als de basis voor het vervolgen van oorlogsmisdaden.

Syrië sprak gisteren tegen dat het regeringsleger afgelopen donderdag in het plaatsje Tremseh een bloedbad heeft aangericht onder de bewoners. De Syrische oppositie zei eerder dat er mogelijk tussen de 100 en 220 mensen zijn omgebracht. Maar volgens een woordvoerder van het Syrische ministerie van buitenlandse zaken is er alleen gevochten tussen militairen en gewapende groepen "die niet geloven in een vreedzame oplossing". Er zouden 37 rebellen en twee burgers zijn omgekomen.

De autoriteiten ontkenden ook dat Syrische militairen zware wapens hebben ingezet. VN-waarnemers die het dorp ongeveer 25 kilometer van Hama in Centraal-Syrië zaterdag bezochten, zagen dat anders. Na terugkeer in de hoofdstad Damascus meldden de VN'ers dat meerdere typen zware wapens zijn gebruikt, waaronder artilleriegeschut en mortieren. Over het aantal doden kon de waarnemersmissie geen uitspraak doen.

De VN-waarnemers denken dat de actie van de veiligheidstroepen in Tremseh gericht was tegen de woningen van deserteurs uit de Syrische strijdkrachten en activisten tegen het regime van president Basjar al-Assad. Zij hebben in diverse huizen plassen bloed en kogelgaten gezien. De waarnemers gingen gisteren voor nader onderzoek opnieuw naar het dorp.

Eveneens gisteren werden ook vanuit Damascus hevige gevechten gemeld tussen regeringstroepen en rebellen. Inwoners van de hoofdstad spraken van de hevigste gevechten sinds het begin van de opstand 15 maanden geleden. Volgens de oppositie vechten in het zuiden en zuidwesten van de stad honderden rebellen tegen het Syrische leger.

Kofi Annan, de internationale gezant voor Syrië, gaat vandaag naar Rusland voor een nieuwe poging om tot een diplomatieke oplossing te komen voor de crisis. Moskou is de voornaamste bondgenoot van Assad, maar komt steeds meer onder druk te staan om in te stemmen met het vertrek van de Syrische president.

Deel dit artikel