Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

'Charlie Hebdo' trotseert woede moslims én Chirac

Home

door Marijn Kruk

Het satirische tijdschift Charlie Hebdo heeft zich de toorn van president Chirac op de hals gehaald. 'Charlie' plaatste de veelbesproken Deense cartoons en voegde er een paar nieuwe aan toe.

De krantenverkoper in de rue de Tombe d'Issoire schudt meewarig het hoofd. “Charlie Hebdo? Helaas, uitverkocht“. “Tachtig exemplaren hadden we hier vanochtend vroeg; binnen een kwartier waren ze weg“, zegt ook de verkoopster van een andere kiosk.

De openbare bibliotheek aan de rue de Rennes heeft wel een exemplaar: uit vrees voor diefstal alleen in te zien op vertoon van een geldig legitimatiebewijs.

Op de cover slaat een wanhopige Mohammed zijn handen voor de ogen: “Het is zwaar als je door idioten wordt bemind“, snikt de Profeet. In gewone tijden heeft Charlie een oplage van 140000 exemplaren, van het Mohammed-nummer werden gisteren 400000 stuks verkocht, binnen enkele uren.

Het succes-nummer neemt alle religies op de korrel, maar vooral de (radicale) islam moet het ontgelden. Zo is er een tekening van een voluptueuze figuur gehuld in een zwarte boerka. Op de hoogte van borsten, billen en buik steken lonten door het gewaad naar buiten. Commentaar van Charlie: “Mohammed mogen we niet afbeelden, maar zijn moeder wel“.

Elders houdt een moslim een bord omhoog met een tekening van de profeet, voorzien van de bekende Deense tulbandbom. Zelf draagt de man een explosievenceintuur. “Als hij Mohammed nou met een bomriem had getekend, dan hadden we niets gezegd!“, roept hij uit.

Hoofdredacteur Philippe Val schrijft dat hij bewust de grenzen van de vrijheid van meningsuiting wil opzoeken. Voor het verwijt dat sommige karikaturen kwetsend kunnen zijn is hij ongevoelig. “Iedere religie kent taboes, maar die gaan alleen op voor de aanhangers“. Net als de Deense krant Jyllands-Posten wil hij ook de cartoons over de jodenvervolging afdrukken die een Iraanse krant zegt te gaan brengen.

President Chirac veroordeelde de publicatie reeds enkele uren na verschijning. Volgens hem is het een 'overduidelijke provocatie' die de gemoederen gevaarlijk hoog kan laten oplopen. Met ongeveer zes miljoen moslims herbergt Frankrijk de grootste islamitische gemeenschap van Europa.

Franse moslimorganisaties stappen vandaag naar de rechter. Gisteren werd een verzoek om het nummer bij de drukkerij in beslag te nemen door de rechter afgewezen, wegens een vormfout.

Deel dit artikel