Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

'Canal Parade is geen bloemencorso'

Home

RUUD VAN HAASTRECHT

AMSTERDAM - “Kijk, die Canal Parade is natuurlijk niet het bloemencorso van Aalsmeer”, lacht organisator Siep de Haan. “Dat is toch van een andere orde.”

De festiviteiten moeten nog beginnen, maar er is al een klein relletje uitgebroken over de zoveelste poging in Amsterdam een jaarlijks terugkerend homofeest van de grond te krijgen. Financiële debacles en onderlinge kinnesinne frustreerden tot nu toe dat streven. Ditmaal speelt het waken over de openbare orde de organisatie parten.

Bij de laatste keer, twee jaar geleden, reden in de stoet enkele praalwagens mee, die volgens De Haan “alleen maar bedoeld waren om te choqueren”. Op een ervan stonden vrouwen met dildo's voorgebonden die het met elkaar deden, een andere wagen was gewijd aan SM. En begin dit jaar waren het de Kinki-party's bij café Richter die opzien baarden. Op de loopbrug over de Reguliersdwarsstraat probeerden de overwegend gay bezoekers alle seksuele varianten uit.

De Amsterdamse politie was beide voorvallen niet vergeten. Toen de aanvraag binnenkwam voor een vergunning voor een parade te water komende zaterdagmiddag ter gelegenheid van Amsterdam Pride '96, kreeg de organisatie per kerende post een zedelijkheidsverklaring toegestuurd met een aantal regels waaraan ze zich dient te houden, zoals geen ontbloting van geslachtsdelen, geen geslachtsverkeer in het openbaar, geen zelfbevrediging en geen seks met dieren of kinderen.

Siep de Haan kon er de humor wel van inzien. Toen hij de verklaring doorstuurde aan de deelnemers, met het verzoek die te ondertekenen, voegde hij er zelf aan toe: “Er drijven nogal wat eenden in de grachten. Die moeten allemaal met rust gelaten worden!”

Dat sommige homo's nu schande spreken over de knieval voor de autoriteiten, daar ligt De Haan niet wakker van. “Als iemand zich zwaar gediscrimineerd voelt, moet-ie gewoon niet meedoen. Dan gaan ze zelf maar een evenement organiseren. Dan hebben we nóg een jaarlijks gay-evenement, de compleet-bloot-route of zoiets.”

Bovendien gold de zedelijkheidsverklaring óók al voor het pink corso van twee jaar geleden, zegt hij. “De politie had met tippex de naam Europride '94 weggekalkt. Maar los daarvan heb ik zoiets van: waarom kunnen homo's alleen maar een politiek statement afgeven in hun blote reet? Ik heb niks tegen bloot, ook niet op de grachten. Maar ik hoop wel op bloot waarover is nagedacht, bloot met een knipoog, en niet dat platte. Met het doorsturen van die verklaring wilden we de discussie daarover aanzwengelen.”

De poster voor Amsterdam Pride '96 is ook niet overal even goed ontvangen. De ondernemers van de Warmoesstraat, een van de pleisterplekken in het Amsterdamse homo-uitgaanscircuit, hebben zelfs een eigen poster gemaakt voor de manifestatie van komend weekeinde. Ze vonden de officiële poster te weinig bloot bevatten, maar vooral ook 'te vrouwendragend'. Terwijl de organisatoren bewust juist ditmaal twee vrouwen als leidende illustratie hadden gekozen, omdat homoseksualiteit al veel te vaak alleen met mannen wordt geassocieerd.

Het idee voor de manifestatie ontstond afgelopen november, toen het internationaal comité van de Gay Games duizend dagen voor aanvang van de Gay Games '98 een kennismakingsbezoek aan Amsterdam bracht. Er moest in alle haast een ontvangstprogramma in elkaar getimmerd worden. “Toen realiseerden we ons: wat doen we als die honderdduizend mensen hier straks komen? We willen daar klaar voor zijn. We willen feesten kunnen neerzetten, want dat vragen die Gay Games.”

Dus wordt er het komend weekeinde, behalve gevaren, vooral gefeest. Vrijdag- en zaterdagavond zijn er buitendisco's in de grootste gay-straten van de stad - de Halve-Maansteeg, Kerkstraat, Paardenstraat, Reguliersdwarsstraat en de Warmoesstraat - van leatherparty tot Hollandse kitsch. En op zondagmiddag, na een roze kerkdienst in basisgemeente De Duif, is het slotfeest met Willeke Alberti, Karin Bloemen en Liesbeth List. “En alles is buiten”, lacht Siep de Haan. “Dus als het regent, zitten de vier mensen van de organisatie straks tegen een hele berg biervaten aan te kijken.”Het e-mailadres bij dit profiel is nog niet bevestigd. Een link om te bevestigen kunt u vinden in uw inbox.
Bent u de link kwijt? Vraag hier een nieuwe aan.

Wachtwoord is niet correct

tonen

Wachtwoord komt niet overeen

tonen

U moet akkoord gaan met de gebruiksvoorwaarden


Deel dit artikel

Advertentie