Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

'Burger heeft het recht om te weten wat journalist en politicus afspreken'

Home

Kristel van Teeffelen

Debat in de aanloop naar de verkiezingen van 2010. 'Maak het bekend als een partij niet met een andere partij aan tafel wil.' © Robin Utrecht, anp
Interview

De parlementaire journalistiek kan een stuk transparanter. Zo zouden afspraken die tussen politicus en journalist worden gemaakt voorafgaand aan berichtgeving openbaar moeten zijn, zo luidt de oproep van een aantal journalisten aan hun collega's op de website van vakblad Villamedia. Onder hen zijn journalistiek docent Theo Dersjant en Dolf Rogmans, de hoofdredacteur van het blad.

Wat is het probleem?
Dersjant: "Er worden allerlei afspraken gemaakt tussen journalisten en politici. Dat kan bijvoorbeeld zijn dat een politicus met bepaalde mensen niet aan tafel wil zitten bij 'Pauw&Witteman' of dat een journalist exclusiviteit krijgt. Die afspraken zijn op zich geen probleem, maar ik vind dat de burger het recht heeft om ervan af te weten. Je hebt als journalist een democratische functie en je eerste loyaliteit zou bij de burger moeten liggen."

Is het probleem groot?
Rogmans: "Hoeveel afspraken er worden gemaakt, weten we pas als die informatie openbaar is."

Zit de burger wel op dat soort informatie te wachten?
Rogmans: "De burger hoeft echt niet te weten dat je als journalist een politicus op een bepaalde tijd of plek sprak. Maar er is zeker informatie waar de burger volgens mij wel op zit te wachten. Stel ex-PVV'er Hero Brinkman zegt: 'Ik wil het tijdens een interview niet over mijn breuk met Wilders hebben, maar wel over mijn standpunten wat betreft een grotere politiemacht', dan vind ik dat relevant."

Dersjant: "De burger zou het in ieder geval moeten kúnnen weten. En dat is op dit moment niet altijd zo. Als een partij tijdens verkiezingstijd bijvoorbeeld niet met een andere partij aan tafel wil, vraag ik me af: waarom niet? Het zou een rol kunnen spelen bij het stemmen."

Is het niet de verantwoordelijkheid van de journalist om af te wegen of dat wat de politicus eist, aanvaardbaar is of niet?
Dersjant: "Ik geloof best dat er veel bekwame journalisten in Den Haag werken, maar kun je ervan uit gaan dat iedereen dat is? Bovendien is de tijd dat burgers blind op journalisten vertrouwen voorbij. Uit onderzoek dat ik deed voor de Fontys Hogeschool blijkt dat mensen twee dingen belangrijk vinden wat media betreft: ze moeten betrouwbaar en transparant zijn."

Hoe moet dat in de praktijk? Onder elk stuk een lijst met afspraken?
Rogmans: "Het is aan media zelf om te bekijken hoe dit praktisch kan. Bijvoorbeeld in een bijzin of op de site tijdens de uitzending. Wij hopen vooral een discussie te starten."

Is het plan wel haalbaar? Als het ene medium er niet aan meedoet en de andere wel, dan weten politici toch ook bij wie ze moeten zijn?
Rogmans: "Dat vraag ik me af. Je kunt als politicus ook denken: ik heb niets te verbergen. Je legt via de media toch ook een soort verantwoording af aan je achterban?"

Dersjant: "Misschien zorgt het bij politici ook wel voor meer transparantie. Als ze weten dat de afspraken toch openbaar worden, gaan ze er misschien wel een stuk terughoudender mee om."

Lees verder na de advertentie

 
Als Hero Brinkman het niet wil hebben over zijn breuk met Geert Wilders en wel over zijn visie op de politie, dan vind ik dat relevant
Dolf RogmansHet e-mailadres bij dit profiel is nog niet bevestigd. Een link om te bevestigen kunt u vinden in uw inbox.
Bent u de link kwijt? Vraag hier een nieuwe aan.

Wachtwoord is niet correct

tonen

Wachtwoord komt niet overeen

tonen

U moet akkoord gaan met de gebruiksvoorwaarden


Deel dit artikel

Advertentie