Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

'Bruut van Hemert' stelde hoge eisen aan zijn acteurs

Home

BELINDA VAN DE GRAAF

'Zo'n originele creativiteit, al of niet in het mesjokkene, is zeldzaam in het Nederlandse filmlandschap', oordeelde Willy Wielek een kwart eeuw geleden in deze krant over 'Mama is Boos!' van Ruud van Hemert. De Nederlandse regisseur die met 'Schatjes!' (1984) en 'Mama is Boos!' (1986) twee grote bioscoophits scoorde, overleed gisteren op 73-jarige leeftijd in zijn slaap, nadat vorig jaar een ernstige vorm van keelkanker was ontdekt.

Rudolf Victor Constantijn Gijsbertus Maria van Hemert groeide op als zoon van tv-regisseur Willy van Hemert en danseres Miep Kronenburg. Zelf ging hij ook aan de slag bij de televisie. Hij werkte in de jaren zeventig mee aan twee absurde tv-programma's van de VPRO: 'De Fred Haché Show' en 'Barend is weer bezig' van - 'prima de luxe' - Wim T. Schippers.

Van Hemert was 46 jaar toen hij zijn speelfilmdebuut maakte, 'Schatjes!', over vier kinderen die een apocalyptische strijd aanbinden met hun ouders, gespeeld door Peter Faber en Geert de Jong. De zwarte komedie, waarin de ouders aan het slot met auto en al onder het asfalt verdwijnen, werd enthousiast ontvangen door pers en publiek. Met 1,5 miljoen bezoekers scoorde de debutant op leeftijd een grote hit.

Dat smaakte naar meer, en twee jaar later was er 'Mama is Boos!' waarin de ouders elkáár te lijf gingen. Van Hemert schoof gewoon een minnares (Adelheid Roosen) tussen de echtelieden, en liet het opnieuw knetteren - vergelijkbaar met 'Flodder' van Dick Maas dat hetzelfde jaar verscheen, en in rap tempo 2 miljoen bezoekers naar de bioscoop trok.

Jammer dat Van Hemert hetzelfde niveau niet kon vasthouden met zijn volgende drie films, die vol platte seksuele toespelingen zaten. 'Honneponnetje' (1988), gemaakt met steun van Veronica, was een aanfluiting. 'Behelst niet meer dan een al duizend keer vertelde natte droom van een gefrustreerde puber', meende Hans Kroon in Trouw.

Van Hemert leek er weinig zin meer in te hebben, maar keerde dertien jaar later toch terug naar de bioscoop met de Giphart-verfilming 'Ik ook van jou' (2001) over een schrijver, gespeeld door Antonie Kamerling, die terugdenkt aan een relatie vol geweldige seks met een hysterisch meisje. Daarna volgde 'Feestje!' (2001), een romantische komedie die hij opnieuw maakte met Kamerling, en een hele stoet BN'ers, maar die de soap-kosmos niet ontsteeg.

Ruud van Hemert kreeg de bijnaam Bruut van Hemert, vanwege de hoge eisen die hij stelde aan zijn acteurs. Met gevoel voor humor schreef hij het boek 'De Bruut', waarin hij zijn gepeperde mening gaf over de Nederlandse filmwereld.

Deel dit artikel