Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

'Britse geheime dienst hielp AIVD wetten te omzeilen'

Home

Edward Snowden in Moskou, op de Russische televisie © ap

De Britse geheime dienst GCHQ heeft de Nederlandse diensten MIVD en AIVD advies en informatie geleverd over hoe Nederlandse wetten en regels te omzeilen. Dat blijkt uit nieuwe documenten van de Amerikaanse klokkenluider Edward Snowden waar de Britse krant The Guardian vandaag over bericht.

De Britse dienst noemde de MIVD een AIVD relatief klein, maar 'technisch competent en zeer gemotiveerd'.

In de documenten die in handen zijn van de Britse krant, meldt een medewerker van de GCHQ: 'De AIVD heeft net een notitie klaar waarin staat hoe ze de uitdagingen die door het internet worden gesteld het hoofd willen bieden - GCHQ heeft input en advies geleverd voor dit verslag.'

En: 'De Nederlanders hebben enkele wetgevingshordes die moeten genomen voordat hun juridische omgeving hen in staat stelt om op de zelfde manier te werk te gaan als de GCHQ doet. Wij geven juridisch advies aan Nederlandse advocaten hoe wij deze problemen hebben getackeld.'

Ook de geheime diensten in Duitsland, Frankrijk, Spanje en Zweden hebben samengewerkt bij het op grote schaal bespioneren van internet- en telefoonverkeer.

Volgens de informatie was de spin in het web van de samenwerking de Britse geheime dienst GCHQ. Die gaf onder andere adviezen hoe nationale wetten konden worden omzeild die de geheime diensten in de weg zaten en hielp bij het ontwikkelen van technieken om massaal te kunnen spioneren.Het e-mailadres bij dit profiel is nog niet bevestigd. Een link om te bevestigen kunt u vinden in uw inbox.
Bent u de link kwijt? Vraag hier een nieuwe aan.

Wachtwoord is niet correct

tonen

Wachtwoord komt niet overeen

tonen

U moet akkoord gaan met de gebruiksvoorwaarden


Deel dit artikel

Advertentie