Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

'Breivik heeft geen geestelijke stoornis'

Home

Marco Visser

Een wagen uit het konvooi waarin Anders Breivik naar de rechtbank wordt vervoerd. © reuters

De foto's, het manifest en facebookprofiel dat als een soort perspakket klaar stond en zijn overgave aan de politie geeft aan dat Anders Breivik geen psychische stoornis heeft. Dat zegt hoogleraar forensische psychologie Hjalmar van Marle.

"Dit is een duidelijke politieke actie die niet onderschat mag worden", zegt Van Marle op Radio1. Mensen met een psychische stoornis plegen na hun daad meestal zelfmoord, zoals Tristan van der Vlis eerder dit jaar in Alphen aan den Rijn.

"Deze man is zeker niet gek. Natuurlijk kun je zeggen dat hij narcistisch en achterdochtig was. Dit hele manifest doorgelezen hebbende, heb ik geen duidelijke tekenen van psychopathie, psychoses of persoonlijkheidsstoornissen kunnen vaststellen."

Dat Breivik geen eenzame psychopaat was, blijkt ook uit zijn sociale netwerk met diverse vrienden en kennissen. "Je moet dan ook oppassen dat je hier niet meteen de term autistisch of asperger opdrukt", zegt Van Marle. "Waarschijnlijk was Breivik geen gestoord mens maar een politicus a la Bin Laden."

Deel dit artikel