Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

'Bonusdiscussie schaadt bankensector'

Home

DEN HAAG - De toon waarop de politiek over bonussen van bankiers discussieert, doet grote afbreuk aan de sector, vreest voorzitter Boele Staal van de Nederlandse Vereniging van Banken (NVB). Ook is hij fel gekant tegen de wens van de Tweede Kamer bonussen bij door de staat gesteunde banken als ING en ABN met terugwerkende kracht tegen 100 procent te belasten. ''Het schept in ons eigen land een niet te vervullen verwachting, terwijl het in het buitenland leidt tot onbegrip'', aldus de NVB-voorzitter.

Staal heeft de fractievoorzitters van de Tweede Kamer dinsdag uitgenodigd voor een gesprek. De banken erkennen volgens de NVB de maatschappelijke boosheid over de gevolgen van de financiële crisis, maar volgens Staal hebben banken de afgelopen tijd ''majeure stappen gezet'' in onder meer risicomanagement, het opbouwen van kapitaalbuffers en de aanpassing van het beloningsbeleid.

Minister Jan Kees de Jager van Financiën is het voor een deel eens met Staal. De CDA-minister vindt dat de bankiers zich de kritiek moeten aantrekken, maar dat tegelijkertijd de politiek zich moet realiseren dat ze met haar felle kritiek het kind niet met het badwater moet weggooien. ''De sector creëert wel heel veel banen.''

Staatsinfuus

De Jager zei dinsdag ook de wetgeving over bonussen bij financiële instellingen die staatssteun genieten te willen uitbreiden. Hij wil niet alleen dat banken die in de toekomst aan het 'staatsinfuus' komen te liggen geen bonussen mogen uitkeren, maar ook dat dat zal gelden voor instellingen die van garantieregelingen van de overheid gebruikmaken.

De minister komt hiermee tegemoet aan de commotie die eerder deze week ontstond over hoge beloningen bij LeasePlan, het autoleasebedrijf dat ook een bankvergunning heeft. LeasePlan ontving geen directe staatssteun maar De Jager stond als minister wel voor 6,5 miljard euro garant voor leningen van de onderneming.

De Jager weigert zich aan te sluiten bij de oproep vanuit de Kamer tot LeasePlan om de bonussen terug te geven, wat de ING-top vorige week deed. ''Blij word ik er niet van, maar het is wel in lijn met afspraken uit het verleden. ING en Aegon hebben er vrijwillig van afgezien en dat juich ik toe, maar ik kan het niet met terugwerkende kracht terugeisen. Een oproep van mijn kant zou gratuit zijn.'' (ANP)

Lees verder na de advertentie
Boele Staal. ANP

Deel dit artikel