Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

'Biologisch geteelde tomaten gezonder dan gewone tomaten'

Home

Redactie

Een tros tomaten in een kwekerij in het Westland © anp

Biologisch gekweekte tomaten zijn gezonder dan 'gewone' tomaten. Ze zijn rijker aan vitamine C en bevatten meer bestanddelen die chronische ziekten tegen gaan.

Dat melden Braziliaanse onderzoekers in het wetenschappelijk online magazine Public Library of Science ONE. De biologisch geteelde tomaten bleken 40 procent kleiner dan de reguliere tomaten, maar wel 57 procent meer vitamine C te bevatten. Ook troffen de onderzoekers in de biologische exemplaren twee maal zoveel polyfenolen aan. Polyfenolen zijn chemische verbindingen die een gunstige uitwerking hebben op hartziekten, kanker en dementie.

Gewone tomaten worden tijdens hun teelt behandeld met pesticiden en kunstmest. Ze groeien daardoor harder, maar bouwen niet de 'weerstand' op van de biologische tomaten. De onderzoekers claimen dat bij de biologische tomaten zonder de hulpmiddelen een soort stress optreedt die voor de aanmaak van gezonde stoffen zorgt.

Deel dit artikel