Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

'Bestuurslid Buma/Stemra omkoopbaar'

Home

Redactie

© Thinkstock

Muziekuitgever Jochem Gerrits, bestuurslid van de auteursrechtenorganisatie Buma/Stemra, stelt zich omkoopbaar op. Dat blijkt uit geluidsopnamen die het tv-programma PowNews gisteren liet horen.

Telefonisch verzekerde Gerrits de zaakwaarnemer van een componist die meent achterstallige rechten tegoed te hebben, dat het in orde zou komen als hij zijn compositie zou onderbrengen bij Gerrits' muziekuitgeverij. Gerrits zou er dan voor zorgen dat de afdracht plaatsvond. In ruil daarvoor wilde hij via zijn uitgeverij een derde van de opbrengst incasseren.

Saillant
De componist in kwestie is Melchior Rietveldt. Zijn zaakwaarnemer heeft becijferd dat de componist aanspraak kan maken op ten minste een miljoen euro. Saillant is dat zijn compositie deel uitmaakt van een campagne tegen piraterij. Rietveldts muziek blijkt te zijn gebruikt op vele dvd-titels als muzikale begeleiding van een waarschuwingsfilmpje van de Stichting Brein. Brein treedt namens onder meer auteurs en componisten op tegen piraterij, oftewel 'intellectuele eigendomsfraude'.

Brein distantieert zich van de affaire. Gerrits is niet bereikbaar voor commentaar en verblijft op de Nederlandse Antillen, waar zijn uitgeverij High Fashion Music statutair is gevestigd. Zijn LinkedIn-profiel is zeer onlangs verwijderd.

Deel dit artikel