Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

'Beschaamde, verdrietige' Eijk belooft opnieuw beterschap

Home

Robin de Wever

Aartsbisschop Wim Eijk bij de openbare hoorzitting waar de vertegenwoordigingen van slachtoffers van seksueel misbruik in de Rooms-Katholieke Kerk door de Tweede Kamer worden gehoord. © anp

De rooms-katholieke kerk is werkelijk vastbesloten om seksueel misbruik 'met wortel en tak uit te roeien'. Regelingen daartoe kunnen kil overkomen, gaf aartsbisschop Eijk woensdag toe tijdens een zitting van een speciale Kamercommissie. 'Vergoedingen zijn maar een onderdeel. Leed kun je niet afkopen.'

Eijk beantwoordde woensdag, net als misbruikslachtoffers, vragen van Kamerleden over het onderzoek van de commissie-Deetman. Daaruit bleek vorige maand dat rooms-katholieke geestelijken van 1955 tot 1983 tussen de 10 duizend en 20 duizend misbruikslachtoffers maakten. Ordes en bisdommen waren daar jarenlang van op de hoogte.

'We hebben hoge normen en worden daar door anderen ook aan gehouden. Op dat gebied is de kerk tekort geschoten', gaf de Utrechtse aartsbisschop net als in december toe. Hij zei opnieuw vervuld te zijn van schaamte en verdriet over hoe de situatie binnen de kerkmuren heeft kunnen escaleren. 'Vastbesloten gaan we door om deze praktijk met wortel en tak uit te roeien.'

Gevoelsaspect
Eijk heeft lang geaarzeld voordat hij het boetekleed openlijk aantrok. 'Het gevoelsaspect heeft misschien, zeker naar buiten toe, ontbroken', gaf Eijk toe na de publicatie van het Deetman-rapport. Woensdag beloofde hij alle aanbevelingen van de commissie-Deetman volledig te zullen implementeren. Over vijf jaar evalueert de kerk haar eigen functioneren.

De kerk roept een contactgroep in het leven, die het contact tussen de kerk en de slachtoffers moet 'onderhouden en intensiveren'. De groep wordt geleid door onder meer Hans van den Hende (de bisschop van Rotterdam) en de secretaris van de Konferentie van Nederlandse Religieuzen (KNR, de koepelorganisatie van rooms-katholieke instituten).

Medewerking
Aan medewerking heeft het de kerk niet ontbroken, antwoordde Eijk resoluut op een vraag van de Kamercommissie. De onderzoekers kregen volgens hem alle ruimte om hun werk te doen. Deetman zelf heeft vanmiddag nota bene zélf verteld hoe tevreden hij daarmee was, merkte Eijk op.

De Kamercommissie hoorde woensdag naast slachtoffers en hulpverleners ook Wim Deetman van de misbruikcommissie en voorzitter Cees van Dam van de KNR. Zie ook het verslag van vanmiddag.

Deel dit artikel