Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

'Bemiddeling Aboutaleb is niet mislukt'

Home

Niels Markus

Burgemeester Ahmed Aboutaleb praat met de pers na afloop van een overleg met diverse Turkse organisaties uit Rotterdam. © ANP

Een flinke tegenvaller voor burgemeester Ahmed Aboutaleb: twee moskeeën zegden maandagavond op het laatste moment af voor zijn bemiddelingspoging tussen Rotterdamse Turken.

De aan de AKP van president Erdogan gelieerde moskeeën lieten weten dat zij niet met een 'terreurorganisatie' willen praten, verwijzend naar genodigden die Fethullah Gülen steunen. Ook de door de AKP gesteunde Unie van Europese Turkse Democraten liet het afweten.

Aboutalebs woordvoerder weerspreekt dat het overleg mislukt is. "Bij spanningen en wanneer er strafbare feiten worden gepleegd, is het altijd goed om met elkaar, en met de politiechef, om de tafel te gaan." Bovendien wil de burgemeester het niet bij één gesprek houden, zegt hij. "Het doel was niet om in een avond alle  plooien glad te strijken."

Aboutaleb liet maandagavond al weten dat hij 'bijzonder teleurgesteld' is over de afzeggingen. "Als de moskeeën mij nodig hebben, dan ben ik er ook. Nu heb ik hen nodig voor de vrede in de stad, en dan komen ze niet opdagen." Hij wil deze week nog met vertegenwoordigers van de gebedshuizen spreken.

Lees verder na de advertentie

De moskeeën, waaronder de grote Mevlana-moskee, vallen onder Diyanet, het Turkse ministerie van geloofszaken. Dat staat onder invloed van de AKP. De imam van Mevlana, Bunyamin Yildiz, laat in een verklaring weten dat hij Aboutaleb respecteert en dat hij bereid is de "samenleving en het welzijn van Rotterdam te verbeteren, maar niet met zulke groeperingen."

Bij de bijeenkomst in het Rotterdamse stadhuis waren zo'n dertig vertegenwoordigers van tien verenigingen. Aboutaleb had ze uitgenodigd vanwege de toenemende spanningen onder Turken in de stad. Zo werden ruiten van verenigingen ingegooid en een raadslid van Turkse afkomst bedreigd.


Het e-mailadres bij dit profiel is nog niet bevestigd. Een link om te bevestigen kunt u vinden in uw inbox.
Bent u de link kwijt? Vraag hier een nieuwe aan.

Wachtwoord is niet correct

tonen

Wachtwoord komt niet overeen

tonen

U moet akkoord gaan met de gebruiksvoorwaarden

Deel dit artikel