Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

'Banken investeren nog steeds in Syrië-leveranciers'

Home

Ondanks het dictatoriale regime in Syrië steunen Nederlandse banken en pensioenfondsen nog steeds leveranciers aan het Syrische regime. © reuters

Nederlandse banken en pensioenfondsen investeren volgens Oxfam Novib en IKV Pax Christi nog steeds ruim 300 miljoen euro in de omstreden elektronicabedrijven Finmeccanica en Netapp. Die firma's leverden in 2011 apparatuur aan het Syrische regime van president Bashar al-Assad. Dat blijkt uit onderzoek dat in opdracht van de twee organisaties is verricht.

Een half jaar terug publiceerden Oxfam Novib en IKV Pax Christi ook al een rapport waaruit naar voren kwam dat 14 financiële instellingen recentelijk aandelen of obligaties hadden aangekocht in de bedrijven. Op het Spoorwegpensioenfonds na, dat vanwege zijn wapenbeleid niet meer in Finmeccanica investeert, heeft geen enkele instelling de banden met één of beide bedrijven verbroken.

'Banken en pensioenfondsen moeten stoppen met investeringen in bedrijven die onverantwoordelijk bezig zijn', zegt  Roos Boer van IKV Pax Christi. 'Het is prima als ze bedrijven aanspreken op hun gedrag, maar als dit geen concrete resultaten oplevert, is zo'n gesprek niet meer dan een wassen neus.'

Bedrijven, banken en pensioenfondsen moeten niet wachten tot de overheid hen hiertoe dwingt maar zèlf hun verantwoordelijkheid nemen, vindt Boer.  'Als een bedrijf weigert om binnen enkele maanden garanties te geven dat het geen gevoelige apparatuur of wapens meer zal leveren aan dictators, moeten investeringen van de hand gedaan worden.'Het e-mailadres bij dit profiel is nog niet bevestigd. Een link om te bevestigen kunt u vinden in uw inbox.
Bent u de link kwijt? Vraag hier een nieuwe aan.

Wachtwoord is niet correct

tonen

Wachtwoord komt niet overeen

tonen

U moet akkoord gaan met de gebruiksvoorwaarden


Deel dit artikel

Advertentie